Izdvojene vestiSrbija

Пуштена у рад Национална платформа за вештачку интелигенцију

СрбијаРеално/КРАГУЈЕВАЦ/6.12 – У Државном дата центру у Крагујевцу данас је пуштена у рад прва Национална платформа за вештачку интелигенцију у Србији, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Национална платформа за вештачку интелигенцију представља суперкомпјутер последње генерације, високих перформанси, спреман да обради огромну количину информација у кратком временском периоду.

Дата центар у Крагујевцу су са председником данас посетили и премијерка Ана Брнабић, амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, као и директор владине Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић, а „добродошлицу“ им је пожелела „Даца“ – Дата центар андроид, њихов виртуелни домаћин.

Посао центра је, каже, да споји два света, реални и виртуелни, да безбедно чува знање и податке из реалног света, грађана, привреде, државе, локалних самоуправа и комерцијалних корисника.

Додала је да је Дата центар у Крагујевцу пет пута већи од београдског и испуњава највише стандарде за овакав тип објекта, јединствен у региону по капацитетима и перформансама.

Вучић је на то прокоментарисао да „то изгледа као други свет“.

Председник је затим са домаћинима обишао просторију у којој борави део запослених, ИТ стручњаци, међу којима и „младе снаге“, Исидода и Лука, двоје студената, које по завршетку факултета чека посао у Дата Центру.

Исидора је студент четврте године Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, док је Лука друга година Информационо-комуникационит технологија у Београду, а сагласни су да су презадовољни условима у Центру.

Председник их је упитао шта још држава може да уради и колика су и каква улагања потребна у вештачку интелигенцију, роботику, софтверску индустрију, имајући у виду да не можемо да пратимо велике земље, САД, Немачку, Кину.

„У добром правцу ово иде, све расте“, констатовао је Лука, а Вучић се надовезао да је важно да тај раст буде експоненцијални, да бројке иду геометријском, а не аритметичком прогесијом.

Они су му, као мали знак пажње, поклонили дукс са логом Дата центра.

Затим му је директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић показао да запослени имају и услова за одмор у Центру, а Вучић је затим на партију стоном фудбала „изазвао“ америчког амбасадора, у којој је и победио.

Иначе, Националнла платформа ће бити на располагању држави, локалној самоуправи, али и универзитетима, научно-технолошким парковима и стартап компанијама.

Захваљујући тој платформи Србија је спремна да направи нови искорак у процесу дигитализације нашег друштва и обезбеди алат за још бржи и снажнији развој наше истраживачке и иновативне заједнице.

Влада Србије је изградњу Државног дата центра у Крагујевцу утврдила као пројекат од значаја за Србију, будући да је рец о једној од капиталних инвестиција у том граду, вредна 30 милиона евра.

Тај пројекат допринеће унапређењу рада јавне управе, што убрзава процедуре и поједностављује свакодневни живот грађана и пословање привреде.

Дата центар се простире на 14.000 квадратних метара, а изграђен је за нешто мање од годину и по дана.

Back to top button