Izdvojene vestiPolitika

Дачић: Реформе ће бити спроведене, ЕУ да буде гласнија

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.12 – Председник Народне скупштине Ивица Дачић поручио је да ће реформе у области правосуђу и референдум бити спроведени са и без учешћа организација цивилног друштва јер је парламент усвојио одлуку о томе.

Дачић је током састанка Националног конвента о ЕУ позвао Унију да подстакне организације цивилног друштва да сарађују и да подрже процес у том делу европских интеграција, јер су то, како је рекао, организације са којима сарађују и које финансирају и “на основу чијих примедби праве резолуције у Европском парламенту”.

“Парламент је усвојио и нема назад”, рекао је Дачић.

Казао је и да је Народна скупштина била реализатор онога што су сви други причали да треба променити и додао да су сарађивали и са цивилним друштвима, али и са Венецијанском комисијом све у жељи да Скупштина не буде препрека.

“Нико неће са песмом на уснама да се одрекне својих овлашћења, а овако се Скупштина одриче свог овлашћења да бира судије. Што се нас тиче не мора да успе референдум, то овлашћење ће остати нама, али немојте да дођемо у ситуацију да је Народна скупштина највише заинтересована да успе референдум”, казао је Дачић.

Зато сматра, како је навео, да би они који то желе требало да помогну да референдум о уставним амандманима успе.

Наводећи да се ако референдум не успе не може поновити у наредне четири године, Дачић је казао да би у том случају могло доћи до “суспензије у европским интеграцијама”.

Наводећи да Покрет Двери организовано води кампању да се изађе на референдум и гласа против, Дачић је нагласио да је у том смислу свако подстицање да се изађе на референдум и гласа за реформе у области правосуђа у складу са европским вредностима.

Дачић је навео и да Драгана Бољевић из Друштва судија Србије “ратује” годинама на тему уставних промена, али је додао да не не може рећи да она политизује ту тему.

Циљ је, како казе, да се избегне политизација.

Позвао је људе из Конвента и међународних организација и амбасада да се укључе у расправу о уставним променама.

“Није то мешање, када се ЕУ изјашњава о неким питањима то не значи да је мешање у унутрашње ствари када причате о европским вредностима и нема разлога да не будете мало гласнији”, казао је Дачић.

Нагласио је да се прича само о судијама и тужиоцима, а не о Александру Вучићу, Ивици Дачићу, Јадранки Јоксимовић…

Back to top button