Region

Беч: Десетине хиљада протествовало против нових мера владе

СрбијаРеално/БЕОГРАД/20.11. – Како пише Ројтерс, десетине хиљада људи, од којих су многи присталице крајње деснице, протестовало је у суботу у Бечу против ограничења због корона вируса дан након што је аустријска влада објавила ново затварање и рекла да ће вакцине постати обавезне следеће године.
Гомила се у раним поподневним сатима спустила на Трг хероја испред Хофбурга, некадашње царске палате у центру Беча, једне од неколико протестних локација.

Многи демонстранти махали су аустријским заставама и носили натписе са паролама као што су „не вакцинацији”, „доста је било” или „доле фашистичка диктатура”.

До средине поподнева број људи се повећао на отприлике 35.000, према подацима које је објавила полиција , марширали су унутрашњим бечким кружним путем пре него што су се вратили ка Хофбург.
Портпарол полиције рекао је да је било мање од 10 хапшења због кршења ограничења због корона вируса и забране нацистичких симбола.

Отприлике 66 одсто становништва Аустрије у потпуности је вакцинисано против ковида, што је једна од најнижих стопа у западној Европи. Многи Аустријанци су скептични у вези са вакцинама, што је гледиште које охрабрује крајње десничарска Слободарска партија, трећа по величини у парламенту.
С обзиром на то да дневне инфекције и даље постављају рекорде чак и након што је ове недеље уведен карантин за невакцинисане, влада је у петак саопштила да ће поново увести блокаду у понедељак и учинити обавезним вакцинисање од 1. фебруара.

Партија слободе и друге групе које су критичне према вакцинацији већ су планирале демонстрацију силе у Бечу у суботу пре објаве у петак, што је навело лидера ове партије, Херберта Кикла да одговори да је „Аустрија од данас диктатура“.
Кикл није могао да присуствује јер је заражен коронавирусом.

Back to top button