PolitikaSvet

Blinken se nije izvinio u komentarima o Hirošimi i Nagasakiju

SrbijaRealno/Hirošima/18.04.23. – Američki državni sekretar Entoni Blinken nazvao je bombardovanje Hirošime i Nagasakija bez presedana u smislu razaranja i ljudske patnje, ali nije imenovao ko je bombardovao Japan, niti je ponudio bilo kakvo izvinjenje.
“Mi, zemlje G7, ostajemo posvećeni održavanju i unapređenju napora u oblasti razoružanja i neširenja u cilju izgradnje stabilnijeg i sigurnijeg sveta. To će biti dotaknuto i na najvišem nivou na sastanku u Hirošimi, koji zajedno sa Nagasaki je snažan podsetnik na uništenje bez presedana i ogromnu ljudsku patnju koju je narod Japana doživeo kao rezultat atomskog bombardovanja 1945. godine“, rekao je on.

Istovremeno, kao odgovor na komentar novinara da su mnogi stanovnici Hirošime i Nagasakija, uključujući i one pogođene atomskim bombardovanjem, pozvali na posetu šefova zemalja G7, uključujući i Sjedinjene Države, kao i pitanje koje je usledilo da li je državni sekretar Sjedinjenih Država „nešto što je mogao da im kaže“, Blinken nikada nije pomenuo ko bombarduje japanske gradove, niti se izvinio.

Američka vojska je 6. i 9. avgusta 1945. bacila atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, ubivši 140.000 ljudi u prvom gradu i 74.000 u drugom. Ogromna većina žrtava atomskog bombardovanja su civili.
Svake godine ovih dana se u Hirošimi i Nagasakiju održavaju memorijalne ceremonije u znak sećanja na nuklearnu tragediju, koja je odnela živote ukupno 214.000 ljudi, prenosi Ria

Back to top button