Svet

Брисел: Водени топови и сузавац на групу демонстраната

СрбијаРеално/БРИСЕЛ/5.12 – Белгијска полиција је данас употребила водене топове и сузавац да би растерала групу демонстраната у Бриселу, након што је већина мирно марширала у знак протеста због пооштрених ограничења против ковид-19 које је увела белгијска влада.

Учесници марша су протестовали због мера које су најављене у петак, трећу недељу заредом, када је влада пооштрила ограничења јер најновији пораст новозаражених од ковид-19 оптерећује здравствене службе, због чега оболели од других болести опасних по живот, попут канцера, не могу да се лече, пренео је АП.

Узвикујући “Слобода! Слобода!” и носећи транспаренте на којима је писало “Уједињени за нашу слободу, права и нашу децу”, људи су кренули ка седишту Европске уније.

Неки су носили транспаренте на којима су исписане поруке критике о вакцинама и слогани против тога да вакцине буду обавезне.

Већина демонстраната која је мирно марширала, већ се разишла када је око 100 њих налетело на припаднике полиције који су блокирали приступ згради Европске комисије.

Након кратког сукоба са полицијом, демонстранти су гађали снахе реда ђубретом и другим предметима, укључујући бицикл, и палили петарде и бакље.

Полиција је употребила водене топове и испалила сузавац да би их растерала.

За сада нема података да ли је неко повређен.

С обзиром на највећи раст случајева међу децом, белгијски премијер Александар Де Кро је казао у петак да ће ношење маске бити обавезно за сву децу старију од шесте године.

До сада су деца старија од 10 година била обавезна да носе маску.

Основне школе ће бити затворене за божићне и новогодишње празнике недељу дана раније, а средње школе ће прећи на хибридни систем, тако да ће половину наставе пратити од куће.

Окупљање људи у затвореним просторима је ограничено на 200. Влада је претходно затворила ноћне клубове и наредила да барови и ресторани буду затворени у 23.00 часа на три седмице.

Спекулисало се да ће време њихвог затварања бити померено на 20.00 часова, али се влада за сада одлучила против тога.

Back to top button