Izdvojene vestiSrbija

Брнабић: Добри резултати Радне групе за безбедност и заштиту новинара

СрбијаРеално/БЕОГРАД/15.12 – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је данас редован месечни састанак са члановима Радне групе за безбедност и заштиту новинара.

Брнабић је на почетку састанка истакла да је ова радна група, која је формирана у децембру прошле године, имала добре резултате и иницијативе, да је потврђена као добар формат за дијалог и решавање отворених питања, али да је свакако неопходно наставити рад заједно са представницима свих медијских и новинарских удружења на свеукупном унапређењу безбедности новинара.

Заменик републичког јавног тужиоца Бранко Стаменковић изнео је информације о актуелним предметима које јавна тужилаштва воде у вези са кривичним делима, која су извршена на штету безбедности новинара. Стаменковић је рекао да су у новембру формирана четири нова предмета, а од јануара до краја новембра ове године 71 предмет, од којих је у 22 утврђено да нема елемената кривичног дела. Сви учесници састанка сложили су се да су изузетно важне брзе и конкретне акције МУП и тужилаштва и стална комуникација коју имају са представницима медијских и новинарских удружења.

У извештавању о конкретним случајевима које Радна група редовно прати, Бранко Стаменковић је истакао значај доношења осуђујуће пресуде против четвртог окривљеног у случају новинара Милана Јовановића из Гроцке. Када је реч о троје првостепено осуђених чека се одлука Апелационог суда по жалби.

У предмету новинарке Јелене Зорић очекује се да главни претрес буде одржан на крају овог месеца, а у предмету новинарке Снежане Чонградин поднета је кривична пријава и ту поступа Више јавно тужилаштво у Београду.

Стаменковић је, такође, као нарочито важну истакао пресуду која је донета против троје окривљених за напад на новинара Дашка Милиновића оценивши то као изузетно добар пример брзог реаговања свих надлежних органа.

У предмету новинара Марка Видојковића донета је пресуда против окривљеног на коју је тужилаштво најавило жалбу, док је у предмету новинара Видојковића и Кулачина у току склапање споразума са осумњиченим о признању кривице.

Back to top button