Izdvojene vestiSrbija

Premijerka: Brnabić uložila rezervu na deklaraciju EU

SrbijaRealno/Beograd/14.12.23. – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uložila je rezervu na deklaraciju Evropske unije “Samit EU-Zapadni Balkan”.

Postavljajući jasne crvene linije u zaštiti interesa Republike Srbije, saznaje Tanjug. Jasne crvene linije Srbije su, kako se navodi, nepriznavanje Kosova i Metohije i neprihvatanje Kosova i Metohije kao člana Ujedinjenih nacija, kao i člana u sistemu organizacija i agencija Ujedinjenih nacija.

Republika Srbija je u tekstu jasno stavila do znanja da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo Republike Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija. U tekstu rezerve na deklaraciju navodi se da se Republika Srbija, posvećena procesu evropske integracije i pregovorima, generalno, sa rezervama, usklađuje sa Deklaracijom “Samit EU-Zapadni Balkan, Brisel 13. decembar 2023.” kao političkom izjavom i pravno neobavezujućim dokumentom. Dogovor o putu ka normalizaciji i njegov prilog o implementaciji, kako je navedeno u Deklaraciji, smatra se prihvatljivim samo u kontekstu koji se ne odnosi na bilo kakvo de fakto ili de jure priznavanje tzv. “Kosova”.

Republika Srbija naglašava da usklađivanje nikako ne znači priznavanje članstva tzv. “Kosova” u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti takozvanog teritorijalnog integriteta tzv. “Kosova”. Dokument, navodi se, ne predstavlja pravno obavezujući ugovor po međunarodnom pravu, a usklađivanje sa Deklaracijom ne utiče ni na činjenicu da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo teritorije Republike Srbije pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.

Preporučeno: https://srbijarealno.rs/orban-madjarska-nece-podrzati-pregovore-o-pridruzivanju-eu-sa-ukrajinom/

Back to top button