Politika

Брнабић:”Протести ради протеста” финансирани из иностранства

СрбијаРеално/ЧАЧАК/29.11 – Они који протестују против Закона о референдуму и експропријацији залажу се за кршење Устава, рекла је премијерка Ана Брнабић приликом посете Овчар Бањи, а на питање новинара о протеклом еколошком протесту у Шапцу.

Она је нагласила да Закон о референдуму мора бити донет како би био усклађен са Уставом из 2006. године.

„Данас протестују они који су држали референдум 48 сати 2006. године да би се тај УСтав усвојио. Који је требало тај закон да промене до 2009. године, тиме што није промењен закон су кршили Устав, укључујући и нас који смо кршили Закон, јер га нисмо ускладили са Уставом Србије. У Уставу стоји да се праг укида. Стандард венецијанске комисије је да не постоји праг за референдум”, појаснила је Брнабић и додала да би председник Србије Александар Вучић прекршио Устав уколико би учинио оно што од њега траже демонстранти.

Она је такође рекла да се о Закону о експропријацији шире дезинформације и да јавни интерес није лако утврдити.

„Потпуна је лаж и бесмислица да можете да уђете и узмете нечију земљу или стан тиме што ћете рећи да је то јавни интерес. То не може да се деси. Ти који то причају или нису видели Закон или намерно шире дезинформације. Да смо имали овакав Закон, ми бисмо за Светог Николу имали завршен аутопут до Пожеге. Једина интенција је да сви ове пројекти капиталне инфраструктуре чувају животе грађана Србије” – рекла је Брнабић, преноси Тањуг.

Додала је да су “протести ради протеста” финансирани из иностранства.

„Крени промени финансира Рокфелер фондација. Не можете ме убедити да Рокфелер фондација има више интереса да чува природу и животну средину у Србији, него што имамо ми који овде живимо, чије породице живе овде и који се све ове године боре за животну средину у Србији. А нисам видела да су они градили филтере за одсумпоравање на хидроелектранама, нити да су мењали горива у оквиру централних грејања ни у Крагујевцу, ни у Прибоју ни у Косјерићу. Нисам видела да су градили постројења за пречишћавање отпадних вода. Све оно што ми сада радимо” – закључила је Брнабић.

Back to top button