DijasporaIzdvojene vestiPolitika

Ђурић: Србија снажи своју политичку и дипломатску инфрастктуру у САД

СрбијаРеално/ВАШИНГТОН/12.11. – Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић iozjavio je да група пријатеља Србије у Конгресу САД расте из дана у дан i istakao da ће Србија ускоро добити и нову зграду амбасаде у Вашингтону.

“Делим мишљење мојих колега Годфрија и Ескобара да су наши односи у успону. Ако погледате сарадњу у области економије, где имамо више од четири милијарде америчких ивнестиција и годишњи обрт између наше две земље расте, то иде у добром смеру, када је реч о економији. Србија данас има неупоредиво веће потенцијале за сарадњу са Америком”, истакао је амбасадор Србије у САД.

Рекао је za RTS да и “највећи скептици ставе прст на чело” када им кажете да долазите из земље која је “две године узастопно прва по расту у Европи, која је успела да среди своје финансије”..

“Неки имају наслеђену негативну слику, али има и прагматичних људи, оријентисаних ка резултатима. Разговарамо и са једнима и са другима”, указао је Ђурић.

Фокус америчке спољне политике је, истиче, на глобалним питањима, као што су климатске промене, југоистична Азија.

“То је за њих тежиште, Европа мање, али то не значи да трба мање напора и труда да улажемо у то да изградимо однос који ће бити узајамно користан и добар за Србију. Током читавог 20. века не нашом кривицом или најмање нашом кривицом били смо принуђени да се бавимо европским пословима, у том периоду нисмо развили капацитет, можда наша елита није препознала значај да са државом која је централна у западној цивилизацији развијемо добру релацију. Србија то данас мења”, наглашава Ђурић.

Истиче да сада “немамо право да због будућих генерација пропустимо шансу да односе изградимо на здравим и добрим темељима”.

Амбасадор Србије напомиње да група пријатеља Србије у Конгресу САД расте из дана у дан.

“То ћемо имати прилику да видимо до краја године када ће конгресно писмо подршке Србији подржати неупоредиво више чланова Конгреса него што је подржало писма у којима се афирмишу поједине позиције Приштине или појединих бизнисмена из Београда. Ми нећемо да лобирамо против било кога, лобираћемо за Србију”, наводи Ђурић.

Сматра да је веома важно да и од изабране законодавне гране власти САД америчка администрација, бизнис и најшира јавност добију поруку да је сарадња са Србијом у интересу Америке.

“Поред тога, Србија своју политичку и дипломатску инфрастктуру у САД снажи. Уз подршку председника Вучића и Владе Србија ће ускоро добити и нову зграду амбасаде у Вашингтону. Након распада бивше Југославије тамо се није достојно ни вијорила наша застава. Број чланова нашег кокуса је значајно увећан. Српска дијаспора се организује и увезује, говоримо о стотинама хиљада Американаца српског порекла”, напомиње Ђурић.

Успех Србије последњих неколико година је, како каже, најбољи начин да представимо Србију у другачијем светлу од оног како смо представљани деведесетих.

“На томе марљиво радимо, председник Вучић је уложио огроман труд да са појединим америчким лидерима гради добар лични однос, визија је да Србија за неколико година, и међу републиканцима и демократама, радимо са обе стране, ојачамо односе и да за пет година имамо поуздане пријатеље на кључним позицијама у адмнистрацији САД”, наводи амбасадор Србије у САД.

Ђурић је пре неколико дана именоваn за амбасадора у Суринаму. Реч је о земљи која, каже, није превише богата али у чијој су близини откривене значајне резерве нафте.

“Ми смо на почетку онога што верујемо да ће бити процват Суринама у наредним годинама. Ми са Суринамом имамо сарадњу, 26 студената из те земље студира у Србији”, истиче Ђурић.

Back to top button