Društvo

Kо има акције има данас више од 10.000 динара

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 12.11 – Уколико нисте продали бесплатне акције, као ни подизали новац од дивиденди, сада ваша имовина по овом основу вреди око 10.600 динара,а крајем новембра вредеће још више јер је компанија Телеком најавила исплату дивиденде.

На име дивиденди током претходних неколико година, компаније НИС, Аеродром и Телеком Србија сваком грађанину су уплатили по укупно око 4.600 динара, пише Блиц.

С друге стране, око 5.000 динара укупно грађани имају и у акцијама на Београдској берзи, под условом да их нису продали. Једна акција НИС на берзи данас вреди 617 динара, а пет колико је сваки грађанин добио пре пуних 11 година, око 3.080 динара, акција Аеродрома данас вреди 1.140 динара, свако од нас је 2010. године добио по једну ову деоницу, а такође, грађанима је у међувремену на рачуне уплаћено и по 1.700 динара на основу акција Акционарског фонда.
Ускоро, тачније 29. новембра, дивиденду ће исплатити и компанија Телеком која је по овом основу укупно издвојила 4,16 милијарди динара. Новац ће добити и држава као већински акционар, али и мали акционари.

Грађани који имају право на бесплатне акције својевремено су добили по 31 деоницу компаније Телеком. По том основу сви они сада ће добити тачно 137 динара нето.

Новац од дивиденде грађани могу да подигну на шалтеру предузећа” Пошта Србије” уз обавезно показивање личне карте и усмени затев за подизање новца од дивиденди. Грађани који немају рачун за бесплатне акције у Пошти, новац од дивиденде могу да подигну у својој банци.

Оно што је важно знати код исплате дивиденде, јесте да уколико подигнете овај новац то не значи да губите акције. Напротив, ви сте и даље власник акција, и по основу њих сваке године можете рачунати на нову уплату дивиденде. Одлуку о исплати и висини дивиденде наравно доноси компанија, а у зависности од пословања и остварених резултата.

Kод дивиденде је важно, дакле, и рећи да, уколико до сада нисте, већ данас можете да одете у Пошту или банку и да подигнете својих 4.600 динара, као и да са таквим потезом не губите права на акције.

С друге стране, новац од акција можете да добијете само уколико деонице продате, а то је могуће такође у Пошти давањем налога за продају. Новац притом не добијате одмах, већ по продаји, а то може да значи један или више дана након давања налога за продају у Пошти.

Притом је важно знати да продајом акција, губите и акције и право на дивиденду.

Back to top button