SrbijaSvet

EU: Nova hitna pomoć Siriji i Turskoj, Srbija među zemaljama koje pomažu

SrbijaRealno/Brisel/13.02.23. – EU produžava da šalje pomoć Siriji i Turskoj posle zemljotresa koji je pogodio ove dve zemlje. Posle prve humanitarne pomoći od prošle sedmice, koja je iznosila 3,5 miliona evra, EU za Siriju šalje šatore za zimu, grejače, ćebad, vodu, sanitarne i higijenske komplete i kuhinjske setove.

“Pomoć će biti distribuirana kako u oblastima koje kontroliše vlada zajedno sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, tako i u oblastima pod kontrolom vlade u severozapadnoj Siriji u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije”, saopštila je danas Komisija. Preko Mehanizma civilne zaštite EU, 10 evropskih zemalja (Austrija, Bugarska, Kipar, Finska, Nemačka, Grčka, Italija, Rumunija, Slovenija i Norveška) ponudile su hiljade šatora, ćebadi, vreća za spavanje, dušeka, krevete, generatore, grejalice, lekove, prehrambene artikle, zimsku odeću, maske i drugo, sirijskom narodu.

Dva oficira za vezu Koordinacionog centra za reagovanje u vanrednim situacijama biće raspoređeni danas u Bejrutu, kao podrška u koordinaciji dolazeće pomoći EU za Siriju. EK saopštava da će mobilisati dodatnu podršku i odgovoriti na zahtev Turske za pomoć, kao što je juče predsednica Ursula fon der Lajen prenela, u telefonskom razgovoru, predsedniku Turske Redžepu Taipu Erdoganu. “21 država članica EU i tri zemlje učesnice u Evropskom mehanizmu za civilnu zaštitu – Srbija, Severna Makedonija i Albanija, ponudile su ukupno 38 timova. To su Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Estonija, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Litvanija, Malta, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Španija, zajedno sa Albanijom, Crnom Gorom i Srbijom”, navodi Komisija.

“Ukupno su evropske zemlje ponudile 1.652 spasioca i 105 pasa tragača. Komisija takođe usmerava pomoć iz 12 država članica EU za smeštaj u hitnim slučajevima i obezbeđuje stambene jedinice za pomoć iz rezerve EU, čiji je domaćin Švedska, kao i hiljade kreveta za šatore čiji je domaćin Rumunija, koji će biti raspoređeni u Tursku”, najavila je Komisija.

Back to top button