Srbija

Гојковић честитала амбасадорки Србије на избору за председавајућег Извршног савета Унеска

СрбијаРеално/БЕОГРАД/26.11 – Потпредседница Владе и министар културе и информисања Маја Гојковић честитала је амбасадорки Републике Србије при Унеску, Тамари Растовац Сиамашвили на избору за председавајућег Извршног савета Унеска на период од две године, на данашњем 213. заседању.

„Честитам амбасадорки на овом великом успеху за Републику Србију у најзначајнијој светској организација у области просвете, науке и културе.

Избор представника Србије на ову високу функцију је снажна афирмација политика и активности наше земље на мултилатералном плану, доследног залагања за принципе Унеска, као и значајан показатељ уважавања рада амбасадорке Тамаре Растовац Сиамашвили у овој организацији. Посебно поздрављам чињеницу да је на ову позицију изабрана са изузетно убедљивом подршком од 56 гласова „за” и 2 уздржана. Ово признање и одговорност која је поверена представнику Републике Србије на уверљив начин потврђује да наша земља на најширем међународном плану све више ужива поштовање захваљујући привржености принципима међународног права и универзалним вредностима човечанства, навела је Гојковић.

Подручје и области рада Организације Уједињених нација за просвету, науку и културу на глобалном плану све више добија на значају у суочавању са глобалним изазовима, оценила је и додала да су за Републику Србију од посебног значаја активности Унеска у области културе, културног развоја и заштите културног наслеђа. “Овим путем ће Република Србија, која је у потпуности посвећена циљевима и принципима Унеска, бити у прилици да пружи још снажнији допринос темељним вредностима и стратешким пројектима организације”, поручила је Гојковић.

Back to top button