Kultura

Гојковић: Соја Јовановић – симбол спајања модерног и традиционалног у домаћој кинематографији 

СрбијаРеално/БЕОГРАД/25.02.22. – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је у Југословенској кинотеци изложбу посвећену великанки домаће кинематографије, Соји Јовановић, и том приликом подсетила на њен  неизмеран допринос нашој и светској култури и кинематографији.

„Податак да је реч о првој жени аутору дугометражних играних филмова у Србији, само је део слике о једној вишеструко надареној уметници. А суштински и најзначајнији део приче о њој јесу филмови и представе којима је стала у ред најзначајнијих филмских, позоришних и телевизијских стваралаца на овим просторима“, нагласила је министарка културе.

Гојковић је указала на непролазност, актуелност и атрактивност њених дела за све нараштаје и животна доба.

„Оно што је дало посебан печат целокупном опусу Соје Јовановић, јесте да су њени филмови и драме увек деловали савремено и били лако ʽчитљивиʼ за најширу публику иако је велика већина њих радњом смештена у нека прохујала доба и у различитим друштвеним контекстима“, напоменула је министарка културе и додала да је Соја Јовановић била један од родоначелника, а касније и симбола спајања модерног и традиционалног у домаћој кинематографији.

Гојковић је истакла да је великанка наше кинематографије, по узору на свог деду-стрица Пају Јовановића, чувеног српског сликара, инспирацију за своје радове налазила у делима великих српских писаца, као што су Бранислав Нушић, Стеван Сремац, Бранко Ћопић или Јован Стерија Поповић, захваљујући којој су настали класици домаће кинематографије – „Сумњиво лице“, затим први југословенски дугометражни филм у боји „Поп Ћира и поп Спира“, „Др“, „Орлови рано лете“, „Силом отац“ и оценила да је и данас, у доба када технологија још увек напредује невиђеном брзином и када постоје могућности за најразноврснија истраживања, филм „Пут око света“, настао по истоименом делу Бранислава Нушића, непревазиђен начин за брзо, лако и свеобухватно поимање света и за нова сазнања о нашем окружењу, али и о нама самима.

„Вечерашњом изложбом одужујемо део дуга који као друштво имамо према нашој великој ауторки. Свакако најбољи пут за континуирано и заслужено одавање почасти Соји Јовановић јесте да се изнова враћамо њеним незаборавним делима. Поновним гледањем, у њима често налазимо неку нову поуку или скривену поруку, али изнад свега и увек њена дела гарантују добро расположење и враћају осмех на лице“, закључила је Гојковић.

Back to top button