Beograd

Gradonačelnik Radojičić na okruglom stolu gradonačelnika u Ljubljani: Beograd je idealni grad budućnosti

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić učestvovao je danas u Ljubljani, u okviru desetog „Ljubljana foruma”, na okruglom stolu gradonačelnika sa temom „Idealni grad budućnosti”, u Ljubljanskoj tvrđavi Starog grada.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam na okruglom stolu ovog značajnog foruma imao priliku da govorim o Beogradu kao idealnom gradu budućnosti i razmenim iskustva sa gradonačelnicima Ljubljane, Maribora, Banjaluke, Rijeke, kao i predstavnicima gradskih veća iz Beča i Novog Sada – istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da su gradonačelnici na ovom okruglom stolu dali svoju analizu mogućih načina i rešenja za unapređenje razvoja gradova u domenu koncepata „pametnog” i „zelenog” grada, održivosti i inkluzivnosti.

– Idealni grad budućnosti je grad koji je udobno i komforno mesto za život svojih građana. Da bi se ostvarila ovakva vizija grada budućnosti, za jedan veliki grad poput Beograda neophodno je da se kontinuirano radi na unapređenju infrastrukture, ekoloških standarda, da se vodi računa o urbanizmu, urbanoj mobilnosti, razvoju industrijske i uslužne delatnosti, kao i ulaganjima u socijalnu zaštitu, obrazovanje, kulturu i sport – kazao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da je Beograd grad u kome se puno pažnje poklanja razvoju „smart siti” koncepta, kako bi se osnažilo uključivanje građana u odlučivanje o funkcionisanju grada i značajno poboljšala i ubrzala komunikacija sa građanima na svim nivoima.

– Takođe, Beograd je postao i investiciona prestonica u Jugoistočnoj Evropi, a sa svakom novom investicijom otvaraju se nova radna mesta i daje se mogućnost da građani Beograda ostvare pravo na rad, zaradu i dostojanstven život. Zbog toga smo pokrenuli velike razvojne infrastrukturne projekte poput „Beograda na vodi”, vrednog blizu četiri milijarde evra, koji trenutno zapošljava oko 2.800 radnika i koji sa sobom pored građevinske vuče i druge komplementarne industrijske grane: industriju nameštaja, razne prateće uslužne delatnosti, turizam. Drugi projekat je obilaznica oko Beograda koja treba da reši saobraćajne gužve u našem glavnom gradu, što će istovremeno omogućiti otvaranje novih industrijskih zona koje će privući investitore, a sve to doprineće i otvoranju novih radnih mesta – naglasio je gradonačelnik.

Radojičić je naveo i „Beogradski metro”, projekat vredan blizu pet milijardi evra, kao i to da će gradnja prve linije metroa početi u novembru ove godine, što će sve doprineti smanjenju saobraćajnih gužvi u gradu, ali istovremeno dati i novi razvojni potencijal mnogim krajevima Beograda, posebno u rubnim opštinama.

– Grad Beograd je ekologiju prepoznao kao bitnu stavku u dostizanju cilja da Beograd bude još bolje mesto za život svojih građana. Prvi smo u regionu sproveli javno-privatno partnerstvo za uređenje deponije u Vinči, koja je jedan od najvećih ekoloških problema sa kojima se Beograd suočavao decenijama unazad. Trenutno smo i u prvoj fazi izrade projekta za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu, čija je vrednost 271 milion evra. Ovim će Beograd stati rame uz rame sa ostalim evropskim metropolama i vršiti tretman otpadnih voda. Beograd je grad koji leži na dve velike reke i ima brzu prugu koja će ga povezivati sa drugim evropskim prestonicama. Beograd je grad u znaku ubrzanja komunikacije i kretanja, razvoja IT industrije, privrede, turizma ali i agrobiznisa. Ovakvim sveobuhvatnim pristupom, sa jasnim rangiranjem prioriteta, grad Beograd ostvaruje svoj cilj da bude udobno i poželjno mesto za život svih svojih građana. U kontekstu teme današnjeg okruglog stola, možemo da kažemo da je Beograd idealan grad budućnosti – zaključio je gradonačelnik Beograda.

Izvor: Beoinfo

Back to top button