Svet

„Источни савез“ дуг 960 километара: Објављено када почиње изградња новог гасовода из Русије у Кину

СрбијаРеално/РУСИЈА/11.11. – Изградња гасовода из Русије преко Монголије у Кину у дужини од 960 километара почиње 2024. године, саопштила је монголска државна агенција „Монзаме“, позивајући се на заменика премијера земље Сајнбујангијна Амарсајхана.„Тренутно је студија изводљивости реализована 70 одсто. Током телефонског разговора премијера две земље 9. новембра размењене су информације о заједничкој реализацији обострано корисних, великих пројеката. С тим у вези министри су добили одговарајућа упутства“, рекао је Амарсајхан.

Прецизирано је да је одређена траса гасовода. Након завршетка студије изводљивости до краја ове године инжењери и техничари ће приступити детаљном пројектовању, а припремни радови биће завршени у року од две године. Радови на изградњи гасовода званично ће почети 2024. године.

Како је рекао вицепремијер Монголије, чим се заврши студија изводљивости очекује се да ће владе три земље склопити споразум о регулисању тарифа и цена.Тренутно Монголија преговара са „Гаспромом“ како би постала земља-потрошач упоредо са изградњом транзитног гасовода „Сојуз Восток“ преко своје територије. Монголија планира да донесе одлуку након што пажљиво израчуна унутрашњу потрошњу природног гаса.Гасовод „Сојуз Восток“ је наставак руског цевовода „Снага Сибира 2“. Како се очекује, капацитет овог гасовода којим би се гас преко Монголије пребацивао до Кине био би 50 милијарди кубних метара годишње.

Руски експерти сматрају да ће велики извозни потенцијал омогућити „Гаспрому“ да се ослободи константне везаности за западне купце и на тај начин више пажње удели источном правцу.Пројект „Снага Сибира“ завршен је 2020. године, изградња је трајала пет година, а вредност пројекта процењује се на око 400 милијарди долара.

Извор: Спутњик

Back to top button