Izdvojene vestiPolitika

Јанковић: Србија баштини антифашистичку традицију

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.11 – Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, говорећи на Трећој московској међународној конференцији о борби против ксенофобије, антисемитизма и расизма “Заштитимо будућност” у организацији Руског-јеврејског конгреса уз подршку Министарства спољних послова Руске федерације, истакла је да Србија не дели глобални тренд, те да баштини антифашистичку традицију.

На позив организатора, повереница је учествовала “онлине” на панелу “Борба против ксенофобије, антисемитизма и расизма: глобални изазови и нови трендови”.
“Наша земља је једна од ретких која не дели глобални тренд. Један од главних разлога је велико страдање српског народа у оба светска рата, због чега Србија са пуним правом баштини антифашистичку традицију”, рекла је Јанковићева додала:

“За разлику од бројних земља у Европи и свету где је дошло до повећања антисемитизма, Србија не бележи раст антисемитизма последњих година. Постоје изоловани инциденти, због чега је Повереник за заштиту равноправности Републике Србије издао само седам упозорења у протеклих неколико година. Повереница Јанковић је појаснила да је углавном било речи о графитима и исцртавању нацистичких симбола на јавним површинама, али као посебно недопустиво издваја се поређење доктора кризног штаба са нацистичким доктором Менгелом”.

Према њеним речима осуда институције веома је важна, јер на тај начин као држава и друштво показујемо нулту толеранцију на овакве догађаје. Додала је да ни мигрантска криза није допринела расту ксенофобичног расположења, упркос покушајима појединих мањих екстремистичких удружења да путем мрежа или самоорганизовањем рашире страх.

“Ова криза заправо је пример како одговорном реториком највиших државних званичника, деловањем надлежних орагана и осудом ширења лажних вести могу бити спречене овакве штетне појаве”, закључила је повереница.

Говор мржње на друштвеним мрежама, како је речено на конференцији, препознат је као глобални проблем са којим се суочавају све државе и који је “онлине” простор претворио у “дигитално бојно поље”, а кључни начини борбе су превенција и образовање. Посебну пажњу треба посветити начину пласирања обрзовних садржаја намењених младима, који све мање користе традиционалне медије за информисање, закључили су учесници конференције међу којима су били и Заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Вершинин, високи комесар за националне мањине ОЕБС Каират Абдракхманов, потпредседница Европске комисије Вера Јурова, председавајућа комитета за равноправност и нетолеранцију Европског парламента Петра Бајр и други.

Back to top button