Izdvojene vestiPolitika

Галагер: Пружамо подршку Србији на европском путу

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.11 – Подржавамо Србију на њеном европском путу, поручио је данас у Београду надбискуп Пол Ричард Галагер, секретар Свете столице за односе са државама и истакао да су дипломатски односи Србије и Свете столице константно на нивоу јачања и оснаживања.

Галагер, који борави у званичној посети Србији, рекао је после састанка са Селаковићем да су односи Србије и Свете Столице добри, а да је данашња посета прилика да две стране искажу намеру да даље развијају и унапређују односе у областима од обостраног интереса.

“Такође, желимо да имамо редовне политичке консултације и да учинимо допринос Римокатоличкој цркви у Србији”, рекао је Галагер на заједничкој прес конференцији са Селаковићем и захвалио на поштовању које Србија, како каже, има према Светој столици и Католичкој цркви у Србији.
Пренео је да је Селаковићем разговарао и о проширењу ЕУ на Западни Балкан, регионалној сарадњи, дијалогу Београда и Приштине, ситуацији са мигрантима.

Изразио је задовољство што је други пут у званичној посети Србији и захвалио министру Селаковићу на позиву да узврати посету Београду након што је шеф српске дипломатије прошлог месеца боравио у званичној посети Ватикану.

Селаковић је истакао да хришћански темељи Европе не могу бити сачувани без минимума свехришћанског јединства и кохезије

Истакао је да су добри односи Србије и Свете столице потврђени и потписивањем споразума о сарадњи у области образовања 2014.године.

Такође, додао је да о добрим односима говори и то што су 2005, 2015. и 2019. године реализоване посете Ватикану на највишем председничком нивоу, као и да је кардинал Пјетро Паролин 2018. Године посетио Србију, а да је секретар Свете столице за односе са државама био у званичној посети Србији 2015. и 2019.године.

Галагер се раније данас састао са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

Back to top button