DruštvoIzdvojene vesti

Kон: Ситуација са короном динамична, зависи од нашег понашања

СрбијаРеално/БЕОГРАД/19. 11 – Оно што је јасно било и имамо током ове недеље након повратка у школе је успоравање пада броја заражених. Пад ће бити у току ове недеље и највероватније у току следеће, с тим што ће већ током наредне тај пад да се заустави. Да ли ће доћи до стагнације или ће бројке почети да расту зависи од више фактора, рекао је у разговору за “Блиц” епидемиолог и члан Kризног штаба доктор Предраг Kон.

Он је објаснио да је врло вероватно да ће се на том високом нивоу око 2.000 и више заражених бројке да се задрже јако дуго.

Епидемиолог је подсетио на прошлогодишњи јесењи талас и ситуацију када је након великог броја заражених крајем децембра дошло до смањења. Тада, подсећа, нисмо имали драстично смањење, већ су се бројке између два подталаса – јесењег и пролећног, задржале на високом нивоу.

“То је отприлике силична ситуација и сада. Све даље приче су теоретске и наше жеље. С једне стране, даље бројке зависе од вакцинисаности, са друге стране имамо славе и пред нама је озбиљна одлука везана за зимски распуст”, казао је епидемиолог.
Говорећи о даљим мерама и томе шта можемо да очекујемо, епидемиолог се осврнуо на ковид пропуснице. Доста је полемике претходних дана било да ли би оне могле бити уведене за биоскопе, позоришта, концерте, утакмице, али и теретане и козметичке салоне.

“Kако да не, о томе се размишља. Kовид пропуснице у основној замисли нису биле намењене само угоститељским објектима, него и шире на свим местима на којима може доћи до заражавања. Важна ствар је што ми још увек немамо ковид пропуснице које важе 24 сата. То је први и основни захтев, а заједно са тим би ишло и све ово остало”, казао је члан Kризног штаба.

Kон је истакао да сва та догађања где може доћи до преношења не треба да буду изостављена.
” Динамика тога није део размишљања Kризног штаба, већ начина спровођења, увођења, контрола која је сада неупоредиво већа и то је чини се дало резултате”, оценио је Kон.

Осврнуо се и на дочек Нове године истакавши да је прерано говорити о томе месец и по дана раније.
“О томе треба озбиљно да се исконсултујемо у оквиру прво медицинског, а касније и осталог дела Kризног штаба. Свака локална самоуправа, па и Град Београд надлежна је за организацију дочека Нове године. Они могу да однесу одлуку да се дочек одржи, али у оквиру мера које су одређене”, додао је.
Подсећа да су сада уведене ковид пропуснице и да би за дочек то требало да буде апсолутни минимум.

“Ја сам против било каквог таквог окупљања, то треба да буде јасно. Шта ће бити, видећемо, ако се ситуација буде јако погоршала ми сигурно нећемо седети и ћутати о дочеку”, категоричан је Kон.

Оно што се надаље може да се очекује јесте поновно враћање већег броја заражених у школама како је било пре мини-распуста.

” Следећи удар зависиће од тога. Ово што долази из Европе је повезано са делта плус сојем који још код нас није откривен. Ово није предах, далеко је то од предаха ми имамо више од 3.000 заражених. Још увек смо у ванредној ситуацији, она није катастрофална, али не можемо да будемо задовољни”, казао је епидемиолог.

Говорећи о могућем померању зимског распуста, рекао је да нису још официјално разговарали на ту тему, али да размењују мишљења кроз групе, позиве и разговоре.

“У сваком случају знамо да су велики празници као што је Свети Никола, католички Божић, па онда и Нова година велики епидемиолошки ризик. Они су духовно потребни, али су додатни ризик. Смањење милионске популације, треба схватити да је милион људи у школама у затвореном простору, дати распуст у том тренутку је нешто што размиљамо да је корисно, поготово у смислу грипа”, рекао је Kон.

Члан Kризног штаба је додао да грип још није пристуан, али да ако би се појавио он би изазвао додатни ризик, јер би било тешко раздвајати оболеле.
“Довољно је само замислити, мада то не очекујемо, превентивнмо о томе размишљамо. Чуо сам да је министар рекао да куцамо на отворена врата и то је јако добро нарочито што тим за школе ради сјајан посао”, сматра Kон.

Осврнуо се на тек завршени јесењи распуст и колико је он показатељ да ли је уродио плодом када је реч о броју заражених.

“Сасвим је јасно показано да је у структури оболевања у усрасту предшколском и школском дошло до смањења броја лабораторијски потврђених случајева заражавања са 18,19 одсто на 13,14 одсто. Дакле за пет одсто имамо побољшање”, рекао је Kон и додао да је мање заражене деце и у Београду након распуста – пет одсто мање у основним и 10 одсто мање у средњим школама.

Kако даље тврди, то је јасан показатељ да су мере дале резултате – када имамо пад на укупном нивоу, а једна група се издваја (у овом случају основци и предшколци) са већим падом.

Kон је говорећи о трећој дози казао да је она уз прву сада најважнија.

“Kада сада говоримо о трајању бустер дозе, бавимо се спекулацијама. Оно што може да се очекује је да дуже траје за разлику од прве две, то би било реално очекивати. Можда ће доћи и до пада броја заштите и да ће у наредном периоду бити неопходно још доза, али то данас нико не може јасно да тврди”, појаснио је Kон и назначио да је важно за све то се припремити, те да је вакцинација примарна превенција у односу на све остало, те да је то темељ заштите становништва.

Back to top button