Srbija

Kvinta i EU: Očekujemo da se ne ponovi nasilni ulazak u opštine na severu KiM

SrbijaRealno/Priština/29.05.23. – Ambasade zemalja Kvinte i Evropske unije u Prištini istakle su da očekuju da vlasti tzv. Kosova neće preduzeti nikakve nove mere za prinudni pristup opštinskim zgradama na severu pokrajine.

Ambasade su juče ponovo objavile saopštenje izdato u petak u kojem osuđuju odluku Prištine da nasilno pristupi opštinskim zgradama u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, uprkos, kako je naglašeno, njihovim ponovljenim pozivima na uzdržanost. U saopštenju objavljenom na sajtu američke ambasade se kaže i da novoizabrani albanski gradonačelnici treba da pokažu uzdržanost i da “preduzmu hitne mere da pokažu posvećenost i odgovornost da predstavljaju i služe svim članovima svojih zajednica”.

U saopštenju se upozoravaju “sve strane” da ne preduzimaju radnje koje bi mogle uticati na bezbedno okruženje i koje bi mogle da podstaknu tenzije ili promovišu sukob, uključujući ograničenje slobode kretanja. Posebna zabrinutost se izražava za bezbednost i dobrobit civila, policajaca, pripadnika Euleksa i KFOR-a. U saopštenju se upozorava i da će nove jednostrane akcije negativno uticati na odnose sa zemljama Kvinte i EU. Kvinta i EU još jednom naglašavaju da je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU put ka normalizaciji odnosa i pristupanju EU.

“Podsećamo strane da zajednički rade na narednim koracima za implementaciju sporazuma između Kosova i Srbije u februaru i martu ove godine i da konstruktivno i iskreno učestvuju u predstojećim sastancima dijaloga”, piše u saopštenju. Gradonačelnici albanske nacionalnosti u većinski srpskim opštinama su najavili da će danas doći na posao u opštinske objekte. U petak je, nakon pokušaja građana severa Kosova i Metohije da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe. Povređeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike. Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog toga što je Priština kršila Briselski sporazum, zbog upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever KiM i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

Back to top button