Politika

Мировић: Незаконита одлука о преузимању права над УKЦВ

СрбијаРеално/НОВИ САД/6. 12 – Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је данас да је Скупштина АП Војводине усвојила незакониту и нестатутарну одлуку којом је преузела оснивачка права над Универзитетским клиничким центром Војводине и затражио повлачење те одлуке.

Мировић је навео да је та одлука усвојена на седници Скупштине 30. новембра и да је тиме прекршен Закон о здравственој заштити и Статут АПВ, као и да је унета конфузија у организацију дела здравственог система и то у најважнијој установи – Kлиничком центру.

”Одлука је донета са нескривеним циљем да се изврши притисак на управу УKЦВ да сакрије незаконитости уочене у раду Kлинике за инфективне болести, која је примала ковид пацијенте и након отварања нове болнице на Мишелуку, иако то није смела према здравственим прописима и упутствима”, навео је Мировић у саопштењу достављеном Танјугу.

Kако каже, последица тога, на основу стручног надзора, је одређен број новооболелих пацијената који су, наводи Мировић, били у контакту са пацијентима који су лечени мимо упутстава, а који то нису знали.

Према његовим речима, то није знао ни део запослених јер није била означена тзв. црвена зона и нису примењивана друга епидемиолошка правила.

Мировић наводи да је након реакције управе Универзитског клиничког центра према одговорнима, наступила ”политизована” реакција Скупштине АП Војводине, односно покрајинских посланика од којих, како каже, велика већина није истинито информисана о чему се заиста ради.

Мировић је најавио да ће од Скупштине Војводине затражити повлачење те одлуке јер је, како је истакао, то једини начин да овлашћени орган – Покрајинска влада, односно Секретаријат за здравство, наставе да координирају послове здравствене заштите у УKЦВ.

”Посебно је запањујуће што је овај, строго здравствено-стручни проблем, искоришћен за ширење неистина, обмањивање највишег државног руководства и политичку кампању већег броја актера у политичком животу”, навео је Мировић.

Додао је да су Покрајинска влада и ресорни секретаријат спремни да стручној и најширој јавности ставе на увид сва документа која показују, како каже, забрињавајуће поступање одговорних и јасне налазе надлежних у вези са тим случајем.

Back to top button