Kultura

Брнабић честитала Новосађанима награду “Мелина Меркури”

СрбијаРеално /НОВИ САД/ 6. 12 – Нови Сад је једина Европска престоница културе са две престижне награде пре титуларне године, навела је премијерка Ана Брнабић реагујући на то што је “српска Атина” проглашена за најбољи европски тренд бренд у области културе сада добио и награду “Мелина Меркури”.

Награда “Мелина Меркури”, вредна милион и по евра, која се додељује најуспешнијим Европским престоницама културе, стигла је у Нови Сад, констатовала је Брнабић и честитала свим Новосађанима и градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу на овом признању.

“Овим признањем, уз већ додељену Награду за најбољи европски тренд у области културе, наш Нови Сад је једина Европска престоница културе са две престижне награде пре титуларне године”, навела је Брнабић на Твитеру.

Раније данас је из Фондације “Нови Сад – Европска престоница културе 2022” саопштено да је после признања за најбољи европски тренд бренд у области културе Град добио и награду “Мелина Меркури”, која се додељује најуспешнијим Европским престоницама културе.

Панел експерата Европске комисије 2019. године оценио је Нови Сад као једну од најбољих европских престоница културе у припремној фази и сада је, након трећег контролног извештаја, дао препоруку да “Српска Атина” добије ово престижно признање.

Награда “Мелина Меркури”, названа је по глумици и некадашњој грчкој министарки културе, а која се сматра најзаслужнијом за покретање пројекта “Европска престоница културе”.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="sr" dir="ltr">Награда Мелина Меркури, вредна 1,5 милиона евра, која се додељује најуспешнијим Европским престоницама културе, стигла је у <a href="https://twitter.com/GradNoviSad?ref_src=twsrc%5Etfw">@GradNoviSad</a> .</p>&mdash; Aна Брнабић (@SerbianPM) <a href="https://twitter.com/SerbianPM/status/1467842881415266305?ref_src=twsrc%5Etfw">December 6, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Back to top button