DruštvoIzdvojene vesti

Од сутра пријава за додатних 20 евра

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.11. – Грађани који су се у мају пријавили за помоћ у износу од два пута по 30 евра, као и пензионери, примаоци социјалне помоћи и особе у Заводу за извршење кривичних санкција, не треба да се пријављују.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је да у понедељак, 15. новембра, почиње пријава грађана за 20 евра додатне новчане подршке државе, на порталу Управе за трезор, на адреси idp.trezor.gov.rs и нагласио да за ту помоћ не треба да се пријављују сви грађани.

– Грађани који су се у мају месецу пријавили за новчану помоћ у износу од два пута по 30 евра, као и корисници пензија, примаоци новчане социјалне помоћи и лица у Заводу за извршење кривичних санкција, не треба да се пријављују за 20 евра додатне помоћи државе који ће им бити аутоматски исплаћена у децембру – рекао је Синиша Мали и подсетио да је за само три дана у новембру исплаћено више од 5,7 милиона грађана који су добили по 30 евра.

Он је нагласио да остали пунолетни држављани Републике Србије са пребивалиштем на територији Републике Србије и важећом личном картом, који се претходно нису пријавили, а желе да добију допунску новчану помоћ у износу од 20 евра у динарској противвредности, као и они који су у међувремену стекли право на помоћ, било да су постали пунолетни или добили држављанство, пребивалиште и личну карту, могу да се пријаве на порталу Управе за трезор у периоду од 15. до 30. новембра.

– Након уношења личних података биће им заведена пријава чији ће статус моћи да провере на наведеном порталу. Након обраде пријаве, пријављени грађани ће износ допунске новчане помоћи моћи да подигну са свог или наменског рачуна – објаснио је министар финансија.

Он је нагласио да је ова мера подршке наставак континуиране подршке грађанима у циљу смањења последица пандемије корона вируса, а која се додељује у оквиру трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије.

– Држава је поново све своје обавезе испунила како је и обећано, без дана кашњења и још једном је показала да је српска економија стабилна, да имамо довољно новца и да грађани Србије могу да верују својој држави – навео је Мали.

Подсећајући да је прошле године спроведено још два пакета подршке привреди и грађанима Србије, министар финансија је рекао да су сва три пакета вредна укупно осам милијарди евра, и додао да су ти пакети спасили српску привреду и помогли очувању животног стандарда грађана Србије.

– Три пакета подршке су директно утицала на повећање ликвидности привредних субјеката и олакшала им пословање. Истовремено, кроз директна давања становништву подстакнута је домаћа тражња, чиме се индиректно утиче на економску активност – навео је министар Синиша Мали.

Подсетио је и да најстарији суграђани могу да очекују још по 20.000 динара у фебруару наредне године, што је предвиђено и буџетом за 2022. годину, који ће се ускоро наћи пред посланицима Народне скупштине Републике Србије.

Back to top button