Svet

ОЕБС ће у понедељак одржати преговоре о безбедности у Украјини

СрбијаРеално/Кијев/20.02.22. – Организација за европску безбедност и сарадњу одржаће ванредни састанак сталних представника у понедељак, 21. фебруара, како би пронашли начине за деескалацију ситуације у Украјини, саопштило је пољско председавање Европским безбедносним телом.

„Састанак је сазван за понедељак“, рекао је заменик министра спољних послова Павел Јаблонски за ПАП у недељу, након захтева Kијева усред оштре ескалације сукоба у источној Украјини. Посматрачи ОЕБС-а су известили о стотинама артиљеријских и минобацачких напада последњих дана, у сукобу који траје од 2014. године и однео је више од 14.000 живота.

До кршења примирја дошло је у тренутку када Сједињене Државе оптужују Русију да планира инвазију на Украјину након гомилања трупа од око 150.000 војника на границама њеног бившег совјетског суседа. Русија је негирала било какве такве планове.

Украјина је затражила састанак Сталног савета ОЕБС-а у Бечу како би се разговарало о „брзо погоршавајућој безбедносној ситуацији“, навео је на Твитеру пољски представник ОЕБС-а Адам Халачински.

„Њен циљ је да се разговара о свему што се дешавало последњих сати и које кораке ОЕБС треба да предузме у овој ситуацији како би пре свега дошло до деескалације тензија“, рекао је Јаблонски. Преноси Кијев пост

Back to top button