Društvo

Осми пут срушена плоча постављена отетим новинарима на КиМ

СрбијаРеално/БЕОГРАД/3.12 – Председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић и председник УНС-овог огранка на Косову Будимир Ничић са групом новинара обишли су место где је данас срушена плоча отетим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу из Радио Приштине.

Ничић је поручио да ће УНС наставити да обнавља и поставља плочу, али је додао да је рушење плоче косовског друштва, пре свега косовских лидера који до сада, како је навео, нису јавно осудили рушење плоче.

“Ово је пораз и међународне заједнице на Косову која благо реагује на рушење”, рекао је Ничић.

Он је потврдио да ће УНС убрзо поново поставити плочу и позвао полицију и надлежне органе да открију починиоца, као и да га строже казне у односу на прошли пут.

Председник УНС-а Живојин Ракочевић рекао је да косовско друштво није у стању да се суочи са злочинима и основним слободама које гласе: “дајте да знамо шта се десило Славују, Перенићу. Дајте да знамо шта се десило са 17 колега Албанаца, Срба, странаца који су овде страдали радећи овај посао”.

УНС је раније данас сазнао да је код Велике Хоче, на месту где су отетити новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић, поново срушена плоча коју је поставио УНС са својим огранком на Косову.

То је, иначе, осми пут у последњих девет година да је насилно уклоњена плоча на којој пише: “Овде су 21. 8. 1998. године отете наше колеге новинари, Ђуро Славуј и Ранко Перенић – тражимо их”. УНС и ДНКиМ су плочу поставили 2012.

За вишеструко рушење плоче отетим новинарима полиција је само једанпут пронашла починиоца. Шабан Бериша (47) условно је кажњен на три месеца затвора и 200 евра новчане казне за рушење плоче.

Back to top button