Svet

Папа одржао мису за мигранте, осудио ропство којем су изложени

СрбијаРеално/НИКОЗИЈА/3.12 – Папа Фрања је данас током посете Кипру одржао мису за мигранте на којој је осудио “ропство и мучења” којима су они изложени.

Папа је поручио да је његова одговорност да каже тешку истину о страдању избеглица, од којих многи бораве у условима које је упоредио са онима у нацистичким и совјетским логорима.

“То нас подсећа на историју прошлог века, на нацисте, на Стаљина и питамо се како се то могло догодити”, рекао је папа наглашавајући потребу да “отворимо очи”, преноси Ројтерс.

Удаљивши се од припремљеног говора, он је упозорио да се све то дешава данас и поменуо услове у којима бораве избеглице у камповима у Либији и на другим местима где су насилно враћени након протеривања из Европе.

„Завршили су у концентрационим логорима у којима се продају жене, где су мушкарци мучени и људи поробљени. Најгоре је што се навикавамо. Ова равнодушност је тешка болест за коју не постоји антибиотик”, нагласио је папа.

Очекује се да ће папа повести 50 миграната у Италију, што је гест који је определио многе мигранте да дођу у цркву Светог крста у Никозији гђе је одржана миса, у нади да ће они бити изабрани за тај пут.

Папа се другог дана званичне посете Кипру састао и са поглаваром Кипарске православне цркве, изразивши том приликом жаљење због векова непријатељстава и предрасуда које су поделиле католике и православце.

Архиепископ Хризостом II угостио је папу на приватном разговору у својој резиденцији, а затим су се упутили у потпуно нову православну катедралу Светог Варнаве у Никозији на сусрет са Светим синодом, највишим телом које доноси одлуке Кипарске православне цркве, пренела је агенција АП.

Након што је јуче допутовао на Кипар, папа је позвао кипарске Грке и кипарске Турке да наставе преговоре, наводећи да претње и демонстрација силе само продужавају “страшне ране које људи на острву трпе скоро пола века”.

Back to top button