Izdvojene vestiPolitika

Полагањем венаца обележен руски Дан браниоца Отаџбине

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.02.22. – Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и изасланик руског министра одбране генерал-мајор Александар Зинченко, одали су данас почаст и положили венце на Спомен-гробљу ослободилаца Београда и на Новом гробљу, код Спомен-костурнице руских војника, страдалих у Првом светском рату, поводом обележавања руског државног празника, Дана браниоца Отаџбине.

Заједно са делегацијом Руске Федерације на Спомен-гробљу ослободилаца Београда, на централном обележју, Вечној ватри и Споменику Црвеноармејцу, венце је положио и председник Скупштине Београда Никола Никодијевић.

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић положио је венац, на Новом гробљу, код руске Спомен костурнице.

Он је истакао се да обележавањем Дана браниоца Отаџбине, великог празника за руску државу и народ, присећамо захвалности коју осећамо према великом броју хероја који су дали свој живот у заједничкој борби за слободу српског и руског народа.

“Овај празник се односи на све руске хероје који су бранили Русију, али ми, знајући колико је био важан допринос Руса у одбрани Србије и српског народа, захвални смо на томе што пријатељство и братски однос српског и руског народа толико дуго траје и које је саткано у заједничку историју протеклих неколико векова. Не причамо само о Првом и Другом светском рату, већ и о оним добровољцима који су у 19. веку долазили у Србију и помогали у ослобођењу од Отоманске империје”, поручио је Младеновић.

Руководилац Српског одељења Међународног јавног фонда јединства православних народа Наталија Kоцев каже да је тај празник јако битан за Русе, поготово за Русе који живе у Србији, као и да се он у време комунизма славио као Дан совјетске армије.

Она је истакла да Руси виде колико је српски народ уз њих.

“Сами видите какви су данас догађаји у Русији и баш зато је овај празник још актуелнији данас. Ми, Руси, заједно са Србима, победили смо у два светска рата и овде смо да бих помињали жртве, људе који су погинули за нашу слободу и наш миран живот и надам се да ћемо живети у том миру још дуго”, поручила је Kоцева.

Back to top button