Srbija

Поповић: Братска цена гаса Русије Србији

СрбијаРеално/БЕОГРАД/28. 11 – Цена руског гаса за Србију, после договора српског и руског председника, није тржишна, али је политичка, пријатељска и савезничка, али можда је најбоље рећи братска, изјавио је данас министар без портфеља и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом, Ненад Поповић.

Говорећи о цени коју су председници Вучић и Путин договорили на састанку у Сочију, од 270 долара за 1.000 кубика гаса у наредних шест месеци, Поповић за РТС каже да је цена коју смо добили четири пута нижа од реалне тржишне цене.

Додаје да је цена коју је председник Владимир Путин “учинио Србији је цена која показује континуитет његовог односа према Србији, српском народу, питању KиМ – где нас, без икаквих ограничења једнодушно подржава, као и териоторијални интегритет и суверенитет РС”.

“Овим је желео да покаже да ће и цена за гас, оно што је Србији данас заиста најважније за будућност, а поготово за овај зимски период у највећој енергетској кризи која се десила у свету у последњих 100 година, сигурно бити уз Србију и дао нам је најбољу цену за гас”, каже Поповић.

Истиче да је однос двојице председника, Путина и Вучић, најбољи који смо имали у историји српско-руског односа.

Поповић је рекао и да Русија има “интерес да Србија буде снажна и независна”.

“Бићемо независни и снажни ако будемо имали јаку економију. Аргументи председника Вучића допринели су да председник Путин снажно подржи са овом ценом гаса. Ово је знак свим страним инвеститорима, политички знак да је Србија постала јака, политичка земља у региону југоисточне Европе”, наводи Поповић.

Договорено је и потписивање са Русијом 10 билатералних споразума. Поповић објашњава да су Вучић и Путин потврдили све те споразуме, као и да ће крајем следеће недеље у Москви бити потписани споразуми у области енергетике и инфраструктуре, здравства и високих технологија.

“Споразуми су вредности 2,5 милијарди евра”, истиче министар. Додаје да се после потписивања споразума креће у реализацију. “Веома је важно рећи за центар за високу технологију и иновације који потписујемо са ”Росатомом”. Ту ће се производити најмодернија у свету препарати за дијагностику и лечење свега што је везано за онколошке болести…”, каже министар.

Поповић истиче и да ће Србија “веома брзо” добити Спутњик лајт вакцину, за неколико недеља, те да ће наша земља бити прва која ће регистровати ту вакцину.

“Говоримо о првих милион вакцина које ће грађани Србије моћи да користе као најефикаснију вакцину, као трећу, бустер вакцину и тиме ћемо подићи здравствени потенцијал”, рекао је Поповић.

Kаже да се надају да ће назална вакцина против корона вируса, у Србији почети да се производи у другој половини следеће године.

Back to top button