Društvo

PRESTOLONASLEDNIK U SOLUNU ODAO POČAST SRPSKIM HEROJIMA VELIKOGRATA

SrbijaRealno/SOLUN/28.05.23. – Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, po povratku iz manastira Hilandara, posetio je u petak 26. maja srpsko vojničko groblje Zejtinlik u Solunu i odao poštu herojima Velikog rata.

Zajedno sa g-đom Jasminom Milačić, konzulom-žeranom Srbije u Solunu, Njegovo Кraljevsko Visočanstvo položio je venac na Centralnom mauzoleju groblja. Sveštenici grčke i srpske pravoslavne crkve održali su pomen našim vojnicima, a srpski studenti u Grčkoj su ovom prilikom izveli himne Srbije i Grčke na početku ceremonije, kao i jednu od najlepših pesama iz Prvog svetskog rata „Tamo daleko“ na kraju. Članovi Udruženja Кraljevina Srbija bili su u Prestolonaslednikovoj pratnji.

„Potomci tih hrabrih vojnika koji su ovde, u bratskoj grčkoj zemlji našli svoj večni mir, nikada ne smeju da zaborave kolika je bila njihova žrtva u borbi za slobodu. Njihov patriotizam, njihova iskrena i istinska ljubav prema svom narodu, prema svojoj zemlji, legendarna je i danas. Ta ljubav je bila jača od svega. Ta ljubav je ono što nam je dalo našu državnost, ona je temelj na kome danas stoji naša zemlja“, rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je bio u trodnevnoj poseti manastiru Hilandar, povodom 825. godišnjice od osnivanja Svete srpske carske lavre. Ovom prilikom, a za sve zasluge koje ovaj manastir ima za naš narod, našu zemlju i Kraljevski dom Srbije, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo odlikovao je ovu svetinju Kraljevskim ordenom Karađorđeve zvezde prvog reda (stepen Velikog krsta).

Back to top button