BeogradIzdvojene vesti

Радојичић: Почињемо изградњу метроа, урађене све потребне студије и истраживања

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.11 – Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић истакао је да коначно креће реализација великог пројекта изградње београдског метроа и да је дошао дан када почињу први радови на Макишком пољу.

– Важно је да почнемо са реализацијом овог пројекта. Република са председником Александром Вучићем на челу обезбедила је новац, успели смо да се припремимо и да направимо прве кораке у реализацији овог пројекта. То за Београд значи бољи квалитет живота, позитиван утицај на животну средину, смањење загађења ваздуха. Огромна је корист од овог пројекта и радујем се што почиње да се ради – нагласио је Радојичић гостујући на РТС-у.

Према његовим речима, од првог дана се спроводе студије и истраживања. У претходном периоду, додао је, урађен је велики број студија, а претходна власт је са „Ежисом”, кога је ангажовала и у том тренутку му веровала, кренула у процедуру идејног решења овог пројекта.

– Рађена је студија оправданости са генералним пројектом хидротехничког решења Макишког поља у фебруару 2020. године, План детаљне регулације дела Макиша у децембру 2020, Елаборат о инжењерским, геолошким и геотехничким условима израде прве фазе линије метроа од Макиша до Карабурме, као и анализе тла, стена, вода и друге. Све су то веома детаљно обављали домаћи и страни стручњаци и закључак је да ту немамо никакав проблем – истакао је Радојичић.

Када је реч и изградњи Дечје болнице Тиршова два Радојичић је рекао да је задовољан што и овај значајан и дуго очекивани пројекат напредује, као и да су почели припремни радови у вредности од 6,2 милиона евра.

– Ради се темељна јама величине 100 пута 70 метара, дубине 21 метар. За три дана креће постављање шипова да би темељна јама била безбедна. За седам дана почињу радови на приступној саобраћајници, а око Нове године ћемо почети да радимо темељ и надам се да ћемо 2024. године имати нову болницу у којој ће се деца лечити по највећим светским стандардима. Суштина је да врло одговорно и детаљно радимо на ономе што смо обећали – нагласио је градоначелник и додао да у Београду има око 2.000 градилишта, те да се и поред тешке ситуације са короном град развија.

Back to top button