Politika

Расправа у парламенту, подстицај да се изађе на референдум

СрбијаРеално/БЕОГРАД/30.11 – Министарка правде Маја Поповић изразила је данас очекивање да би данашња расправа у парламенту, квалитетни аргументи за и против акта о промени Устава и Уставног закона за његово спровођење, могли да подстакну грађане да одлуче да изађу на референдум, а потом и да гласају за уставне промене.

Председница Одобра за уставно право и законодавство, Јелена Жарић Ковачевић, такође је оценила да је расправа уједно и позив грађанима да се заинтересују да учествују у овако важном процесу промене Устава.

Ово је позив да се грађани заинтересују и да нам помогну да спроведемо реформе и да сви заједно креирамо будућност, рекла је Жарић Ковачевић и нагласила да су референдум и избори прилика за то а не блокаде путева, преноси Танјуг.

Поповић је подсетила на разлоге за промене Устава, које имају за циљ, између осталог, повећање правне сигурности грађана, правну заштиту и суђење у разумном року.

“Предложене промене Устава предвиђене су као активност Акционим планом за преговарачко Поглавље 23. Промене устава у области правсуђа услов су за даљу реформу правног система и најзначајнија реформа у области владавине права која представља основну вредност сваког демократског друштва и један је од приоритета политике Европске уније”, рекла је Поповић.

Србија, како је додала из тог разлога посвећује велику пажњу испуњавању обавеза из Поглавља 23 а тичу се правосуђа и основног права.

У интересу грађана је да имамо правосуђе које је непристрасно, стручно, одговорно и ефикасно. Такво правосуђе можда ће најбоље да штити уставном зајамчена права и слободе наших грађана, и суди правично и у разумном року.

Само такво правосуђе је правосуђе у које ће грађани имати поверења, рекла је она.

Према њеним речима, ако дође до промена Устава, то ће значити јачање владавине права и напредак Србије у важној области, а самим тим и боље оцене у процесу преговора за чланство у ЕУ, рекла је и нагласила да чврсто верује да ће Скупштина Србије двотрећинском већином усвојити акт о промени устава и уставног закона за његово спровођење, што је важно за грађане Србије, не само зато што то тражи ЕУ, или нека међународна организација.

Навела је да напредак у области владавине права услов за отварање кластера и додала да се нада да ће Европска комисија то знати да цени.

Сличан став је имао и посланик Жарко Обрадовић који је оценио да ће промене Устава убрзати пут евроинтеграција и да ће се ценити све што Србија чини, а што до сада није био случај.

Министарка је нагласила да се променама политика искључује из избора судија и председика судова и јавних тужилаца, те да Предлог акта о промени Устава предвиђа да судије бира Високи савет судства.

ВШ убудуће ће чинити шесторо судија које бирају њихове колеге, четири члана из редова истакнутих правника које скупштина бира на предлог Одбора и после спроведеног конкурса, двотрећинском већином гласова посланика и председника Врховног суда, на предлог Одбора.

Високи савет тужилаштва убудуће ће имати 11 чланова, петоро из реда јавних тужилаца, четворо бира скупштина на предлог Одбора двотрећинском већином. Чланови по положају биће министар и врховни јавни тужилац.

Back to top button