Svet

Русија није више могла да толерише геноцид

СрбијаРеално/Москва/22.02.22. – Руски председник Владимир Путин рекао је данас да је дошло до признавања самопроглашених република Доњецка и Луганска (ДНР и ЛНР) јер Споразум из Минска више не постоји, као и да Русија висе није могла да толерише ”геноцид” над људима који живе на тим територијама.

Kако преноси ТАС С, руски председник је навео да је Kијев јавно ставио до знања да неће имплементирати Споразум из Минска. Путин је новинарима рекао да под тим условима Русија ”није могла више да толерише геноцид” над народом у Донбасу, пренео је ТАС С.

“Зато је Русија морала да призна републику Донбас. Они неће да имплементирају (споразум) – шта има више да се прича? Водећи украјински званичници су то рекли јавно. Шта да оцекујемо онда? Да чекамо да наставе да пате ти људи, да се одвија геноцид над близу четири милиона људи који живе на тим територијама? Није више било могуће гледати то, нити толерисати”, нагласио је Путин.

Он је рекао да ће војно помоћи народу из Донбаса.

“Ми смо у понедељак потписали споразуме и са Доњецком Народном Републиком и са Луганском Народном Републиком. Постоје релевантне клаузуле које говоре да ћемо тим републикама пружити одговарајућу помоћ, укључујући и војну помоћ. Пошто тамо постоји сукоб, овом одлуком, јасно стављамо до знања да, ако буде потребно, намеравамо да испунимо своје обавезе”, рекао је Путин, преносе РИА Новости.

Kако је истакао руски председник, Москва је осам година била заинтересована за поштовање Споразума из Минска, који је, како је рекао, резултат компромиса.

Он је нагласио да је Москва била принуђена да донесе ову одлуку, јер Европа није била у стању да натера Kијев да се придржава одредби из споразума, који су поништени много пре признавања суверенитета самопроглашених република.

“Да ли је могуће и потребно проблеме решавати силом и притом остати на страни добра? И зашто мислите да добро увек треба да буде немоћно? Не мислим тако. Мислим да само добро подразумева способност да се одбрани. Од тога ћемо поћи”, рекао је руски лидер.

Back to top button