Izdvojene vestiSvet

Saudijska Arabija se zvanično pridružila bloku BRIKS

SrbijaRealno/Rijad/02.01.24. – Saudijska Arabija zvanično se pridružila bloku zemalja BRIKS, javila je danas saudijska državna televizija.

Ministar inostranih poslova Saudijske Arabije princ Fejsal bin Farhan rekao je u avgustu da će kraljevina proučiti detalje pre predloženog datuma pridruživanja 1. januara i doneti “odgovarajuću odluku”, preneo je Rojters. On je istakao da je grupa BRIKS “koristan i važan kanal” za jačanje ekonomske saradnje.

Blok BRIKS su ranije činile Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, ali je od 1. januara udvostručen novim članicama – Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptom, Iranom i Etiopijom. Ulazak Saudijske Arabije u BRIKS dolazi usred geopolitičkih tenzija između SAD i Kine i širenja kineskog uticaja na kraljevinu, navela je agencija.

Uprkos jakim vezama sa SAD, Saudijska Arabija sve više sledi sopstveni put iz zabrinutosti da je Vašington manje posvećen bezbednosti Persijskog zaliva nego u prošlosti. Kina, najveći kupac nafte iz Saudijske Arabije, predvodila je pozive da se BRIKS proširi i postane protivteža Zapadu.

Back to top button