Izdvojene vestiPolitika

Селаковић са председником словачке владе о јачању економске сарадње

Министар Селаковић је после састанка рекао да Словачка наставља да пружа чврсту и принципијелну подршку Србији по питању очувања нашег територијалног интегритета и суверенита, уз подршку наставку дијалога Београда и Приштине, у циљу изналажења компромисног решења за косовско-метохијски проблем.

Шеф српске дипломатије је нагласио и чврсту и недвосмислено јасну подршку Словачке напорима Србије да оствари свој стратешки циљ, а то је чланство у ЕУ. 

Сумирајући први дан званичне посете Словачкој, министар Селаковић је рекао да је имао и изузетно добре разговоре са словачким колегом Иваном Kорчоком и са потпредседником Народне скупштине Миланом Лауренчиком. 

Пренео је да је на састанцима било речи и о потреби продубљивања наше економске сарадње, као и о чињеници да је много неискоришћених потенцијала за сарадњу Београда и Братиславе, као и између пословних заједница у Словачкој и Србији.

Министар Селаковић је навео да је Словачка заједно са Пољском, Чешком и Мађарском била међу првима у Европи која је подржала иницијативу председника Александра Вучића “Отворени Балкан”. 

“Управо поучени искуством Словачке, као једног доброг примера земље која је доживела апсолутни економски и друштвени препород својим придруживањем ЕУ, можемо да научимо много и спремни смо да учимо и даље”, напоменуо је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је навео да је са министром Kорчоком постигао конкретан договор да се наредне године организује озбиљан пословни форум у Великом Градишту, где ће угостити значајан број словачких привредника, указати им на компаративне предности за улагање у Србији и оправдати репутацију Србије као једне од најбољих инвестиционих дестинација у нашем делу Европе, али и шире.“

Желећи да промовишемо и Србију ван наше престонице, ван Београда, договорили смо се са министром Kорчоком, о томе обавестили прдседника словачке владе, да планирамо да почетком наредне године одржимо један озбиљан пословни форум”, рекао је шеф српске дипломатије, додавши да су разговарали су о томе да се пословни форум одржи на обали Дунава, како бисмо промовисали и тај прелепи део Србије, ка коме градимо брзу саобраћајницу од Пожаревца преко Великог Градишта ка Голупцу и даље ка Доњем Милановцу. 

“Добар први дан посете. Чека нас још састанака. После данашњих састанака одлазим вечерас и на један мини пословни форум који ће овде организовати наша амбасада у Братислави, где очекујемо око 15 озбиљних словачких компанија које изражавају спремност и вољу да дођу и инвестирају у Србији”, сумирао је министар Селаковић, иначе први шеф српске дипломатије који борави у званичној посети Словачкој после више од десет година.

Министар Селаковић је рекао да не смемо чекати наредних десет година да дође до следеће званичне посете и додао да је данашњи састанак са министром Kорчоком био њихов четврти сусрет ове године. 

“Ту сарадњу ћемо наставити да гајимо и унапређујемо”, закључио је министар Селаковић.

Back to top button