Izdvojene vestiRegion

Скоро половина младих размишља да напусти БиХ

СрбијаРеално/БЕОГРАД/19.11. – Истраживање Уједињених нација показало је да скоро половина младих размишља о томе да се исели из Босне и Херцеговине, док је 24 одсто оних који разматрају да је трајно напусте.

УН наводе да ће у следећих годину дана Босну и Херцеговину највероватније напустити између 22.300 и 23.700 становника у доби од 18 до 29 година. Као разлог за исељавање млади су навели жељу за бољим економским просперитетом, бољим животним стандардом и бољим квалитетом живота. Осим тога, као један од разлога навели су и неповерење у јавне институције, а нека ранија истраживања су показала да им је додатан мотив за долазак и нестабилна политичка ситуација, пише Српскаинфо, преноси Блиц.

Одлазак младих честа је тема у БиХ протеклих година, али она више служи за политичка препуцавања на релацији власт – опозиција. И једни и други сагласни су са тим да из БиХ свакодневно одлази све више грађана, посебно младих, али имају различите ставове о томе зашто се то дешава, као и на који начин зауставити тај тренд.

Опозиција криви власт да ништа не чини по питању одласка младих, док власт с друге стране одговара како се много чини да би се тај тренд зауставио, али да не могу економски да парирају ЕУ и Западу.

Српски члан Председништва и лидер СНСД, Милорад Додик је недавно отишао и корак даље па је индиректно оптужио ЕУ да намерно “одвлачи” грађане из БиХ.
“ЕУ је направила тај амбијент да повуче младе из БиХ. Ко плаћа школовање тих младих људи у БиХ, професоре, струју кориштену за светло и грејање, а онда млади као готов производ одлазе у иностранство”, рекао је Додик.

Посланица ПДП у парламенту Српске, Јелена Тривић истиче да постоји више фактора који утичу на одлазак младих из БиХ, а највећу одговорност засигурно имају политичке структуре које су на власти.

“Поједине политичке структуре свесно праве кризе јер размишљају само о изборима и својим политичким резултатима, а не о томе како то утиче на све сегменте друштва. Неопходна нам је стабилизација политичких прилика, и да након тога извршне власти на свим нивоима раде оно што им је посао, а то је да обезбеђују боље услове живота, бољи стандард, те лакше и брже запошљавање младих”, истиче Тривићева.

Она упозорава да млади јако дуго чекају на први посао у Српској и БиХ, и у том чекању се пријављују на послове у иностранству. С обзиром на то да посао брже добију у иностранству него овде, то им је додатан мотив за одлазак. Извршне власти, како каже Тривиће, морају радити на томе али то ће моћи тек када се реши тренутни политички хаос.

“Одговорност је највише на политичарима. Постоји много тога што убрзава одлазак младих. Веће плате, дуго чекање на посао, незаинтересованост система за њихове проблеме, тешко долажење до прве стамбене јединице и многи други. За све то је одговорна власт која би требала да ради на суштинским питањима за живот грађана, а не да води бесмислене политичке борбе и креира хаос и тензије “, сматра Тривићев.

На питање да ли млади могу очекивати да ће се нешто променити у БиХ, истиче да хоће онда када грађани на изборима дају шансу оним политичарима који су спремни да не размишљају само о изборима, него о стању у земљи, и који су спремни да разговарају, и траже унутрашњи дијалог унутар Српске и БиХ, а сматра да су за кризу у БиХ често одговорни и странци, односно део међународне заједнице, који погрејавају тензије. Као пример наводи “Инцков закон”, који је направио политички хаос у БиХ.

“На тај хаос су се онда надовезале неке друге политичке структуре, које су то искористиле да направе нове политичке теме око којих се сада вртимо, а најмање говоримо о сталним проблемима грађана”, указала је Тривићев.

Потпредседник парламента Српске и посланик СНСД, Денис Шулић истиче да Влада РС уназад десет и више година креира различите пројекте за останак грађана, превенствено младих у Републици, али да је потребно још доста тога урадити.

Он додаје да се пројекат „Старт уп Српска“ којим су били обухваћени млади до 35 година старости, а који су желели да покрену бизнис, показао као веома добрим јер младим људима омогућио да реализију своју пословну идеју и добију за то значајна финансијска средства.

“С обзиром на корона вирус, тај програм није био у фокусу, али верујем да ће од наредне године поново заживети и лично ћу се залагати за то. То је био један од програма који се показао као веома успешним за решавање дела проблема одласка младих”, истакао је Шулић.

Подсећа на још један пројекат који је реализован са ​Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, а који се тиче ИТ преквалификације, што је омогућило младима да пронађу запослење у ИТ сектору. Тај програм је, како каже, такође, заустављен након пандемије, али верује да ће се поново наћи у пројектима Владе за следећу годину.

“Када причате са младим људима, поред запослења, следећи проблем који они наводе је стамбено збрињавање. Мислим да је и то нешто на чему треба радити. Направили смо један такав пројекат у Добоју где Град субвенционише 70 одсто прве некретнине за младе брачне парове. Нешто слично требамо урадити и на нивоу РС”, рекао је Шулић који је уверен да ће се, ако се младима обезбеди сигуран посао, квалитетна плата и лакше решавање стамбеног питања, зауставити њихов одлазак.

Председница Републике Српске, Жељка Цвијановић недавно је у интервјуу за Српскаинфо истакла да не постоји рецепт који ће донети резултате преко ноћи када је у питању заустављање одласка младих. Она је подсетила да је и Мађарска имала сличне проблеме те да је направила сјајан програм којим је настојала задржати младе у земљи, али први резултати могу да се очекују тек након 10-12 година.

“Дакле, не могу се очекивати преко ноћи било какви резултати. Миграција постоји и унутар ЕУ, не само код нас. И унутар ЕУ имате миграцију из оних држава које су мање развијене или оних са лошијим економским показатељима. Та миграција је готово постала стандард. Не мислим да смо закаснили, већ да требамо да радимо и развијамо наше механизме”, оценила је председница РС.

Back to top button