DruštvoIzdvojene vesti

Српска православна црква данас обележава 700 година од смрти Светог краља Милутина

СрбијаРеално/БЕОГРАД/12.11. – Српска православна црква данас обележава 700 година од смрти Светог српског краља Милутина. Преминуо је 29. октобра по старом, односно 12. новембра по новом календару 1321. године.

Свети краљ Милутин, из династије Немањића, био је млађи син краља Уроша Првог, млађи брат краља Драгутина и отац краља Стефана Дечанског.

Био је један од најмоћнијих српских владара у средњем веку. Србијом је владао 40 година. ширећи углед државе и народа. Био је и велики задужбинар и ктитор манастира. Подигао је 42 цркве, не само у Србији већ и у Солуну, Софији, Цариграду, Јерусалиму и на Светој Гори.

Српска црква канонизовала га је 1324. године као Светог краља. Однедавно је одежда краља Милутина трајно изложена у Храму Свете Богородице у Грачаници.

Мошти српског краља почивају у Цркви Свете недеље у Софији, где је годишњица његове смрти свечано обележена пре две недеље. У Бугарској је култ нашег владара јак још од 16. века.

Сваке године 29. октобра у Софији одржава се свечана архијерејска литургија и традиционално пресвлачење моштију краља Милутина.

Back to top button