Izdvojene vestiSrbija

Српски и амерички специјалци заједнички против терориста

СрбијаРеално/ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ/26.11 – Специјалци Војске Србије и Европске команде армије САД, данас су у војном комплексу Пескови у општини Велико Градиште, ефектно демонстрирали заједничку акцију против терориста.

Уз јаку кошаву и кишу, они су у садејству као група за антитерористичка дејства на терен стигли хеликоптерима, где су остварили контакт са терористима, савладали их и ваздушним путем вратили се у базу, јавља Танјуг.

Амерички амбасадор Ентони Годфри истакао је да је вежба специјалан пример колико Србија и САД могу заједнички да ураде као пријатељи и партнери.

“За мене је велика част да сам ту. Утисак са вежбе је специјалан. Врло сам захвалан што смо ту, што су наши војници били заједно. Ова веома важна вежба је била врло успешна”, оценио је он.

Годфри је истакао да се пуно заједнички учило да би данас радили заједничку антитерористичку акцију.

“Наши циљеви су испуњени. Интероперабилност наша је сада већа него што је била пре. По оваквим временским приликама, изврсно је што су вежбу завршили успешно. Ја сам врло захвалан. Носим одавде одличне утиске. Не може бити боље”, рекао је амбасадор.

Годфри је нагласио да овакве примере заједничког рада две војске по тешким временским приликама треба показати свима.

“Да се види шта српски и амерички војник могу да ураде заједно”, рекао је он

Министар одбране Небојша Стефановић истакао је да је рад у тешким временским приликама за специјалце две државе можда свакодневница и нагласио да су за остале оваквих услови са кишом и изузетно јаким ветром прилично екстремни.

“Показало се колико припадници војске, специјалне јединице, колико морају да буду спремни да у сваком тренутку изађу и заштите своју земљу. И покажу да сво време и новац уложен у њихову опрему и обуку, били управо добро употребљени и уложени. Како би они у сваком тренутку свој народ били спремни да заштите”, рекао је он.

Стефановић се захвалио на сарадњи Европској команди Војске САД и истакао да је ово једна у низу заједничких вежби и да су јој претходиле заједничке вежбе падобранских, специјалних јединица и ваздухопловства.

“Желим да кажем да је то добар показатељ наше интероперабилности. Да учимо једни од других. Да вежбамо и тренирамо, и као партнери сарађујемо да би смо сутра били заједнички у мисијама, тамо где је потребно да заштитимо интересе, свако своје земље”, рекао је он.

Додао је да је добар пут да наши специјаци уче и да виде како раде специјалци из најмоћнијих и највећих држава света.

Посебно се захвалио специјалцима наше војске што су по изузетно тешком времену и тешким условима изведеном вежбом са специјалцима из САД показали изванредне способности.

“Види се напредак у тактици и обучености. Колико брзо раде. Хеликоптери су летели по овако тешким временским условима што некада није био случај”, оценио је министар одбране.

Вежби специјалца двеју војски у војном комплексу Пескови који се налази у реону села Кусићи, општина Велико Градиште, недалеко од Дунава, присуствовао и начелник генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Према сценарију вежбе, банде су напале представнике фирми које граде фабрику воде, желећи да успоставе контролу над територијом.

Реговала је борбена група, коју су чинили тимови 72. Бригаде за специјалне операције Војске Србије, у садејству са одредом посебне намене специјалне полиције Кобре, и тимом специјалних снага војске САД.

Дејствовало се у садејству са ратним ваздухопловством и противаздухопловном одбраном, антитерористичка група је са два хеликоптера стигла и дејствовала, те уништила терористичку групу.

Вежби је претходило 18 дана комбиновае обуке, чији је циљ био унапређење достигнутог нивоа сарадње и мултинационалне интероперабилности јединица, као и способности извођења противтерористичких операција.

Back to top button