Svet

Швајцарци на референдуму одлучују о ковид пропусницама, део кампање и кравља звона

СрбијаРеално/БЕОГРАД/27.11 – У многим европским земљама се критикују мере власти за сузбијање коронавируса. Влада Швајцарске је посебно под притиском – о томе ће одлучити народ на референдуму 28. новембра.

Власти су пробале са бесплатним националним јелом раклетом, слатким пецивима и концертима, прогласили су “националну недељу вакцинације” али нису успели да придобију више од 65 одсто становништва да се вакцинише, пише РТС.

Швајцарски политиколог, професор Марк Билман са Универзитета у Берну не жели да говори о неуспеху кампање која је коштала читавих 96 милиона франака. “Ако успех значи да се о вакцинацији прича, онда је успех постигнут”, каже Билман.

Исто као и у државама Европске уније (ЕУ), тема корона никада није нестала из дневне политике, али ових дана поново доминира политичким дебатама. Од средине октобра и у тој земљи такође расте број заражених.

И баш на почетку још једног таласа коронавируса, политика би могла да изгуби централни инструмент за сузбијање пандемије – ковид сертификат.

Швајцарци ће 28. новембра по други пут за мање од два месеца гласати о Закону о ковиду 19. Закон не регулише само финансијску помоћ за установе културе и угоститеље, већ и употребу ковид сертификата, који функционише по истом обрасцу као и у Европској унији, а такође је компатибилан и са апликацијама ЕУ.

Без закона о корони такозвано правило 3Г (вакцинисани, они који су прележали корону и тестирани) више не би могло да се примењује у угоститељским објектима и приликом одржавања културних догађаја.

Актуелне анкете показују да грађани ни на овом референдуму неће гласати против закона, али противници су прилично успешни у кампањи против мера за сузбијање пандемије.

Удружење “Пријатељи устава”, основано током пандемије, прикупило је за референдум скоро 190.000 потписа.

“Референдум је повод да се покаже неповерење према политичкој елити. То неповерење се да организовати. А за то постоји партија, која то добро ради још од 1990. У питању је СВП”, каже Билман.

Иако национално-конзервативну Швајцарску народну партију (СВП) у влади представља министар финансија Ули Маурер, она одбацује сертификат.

А како би Швајцарци и даље без апликације могли да путују у иностранство, једна политичарка СВП је ове недеље на телевизији предложила да се са партнерима у ЕУ склопе билатерални споразуми. Био би то процес који би могао да траје месецима. А док се споразуми не склопе слобода кретања би Швајцарцима могла да буде добрано отежана.

“Урбано становништво је сензибилније и више верује владиним мерама, него становништво у руралним кантонима, дакле махом у кантонима немачког говорног подручја. У њима је традиционално веће неповерење према држави”, каже Билман.

Посебну пажњу привлаче становници такозваних изворних швајцарских кантона, који уз традиционална швајцарска кравља звона вичу против корона политике. И политичар СВП се на једном састанку фотографисао са звоном и критиковао “све мере о којима се одлучује у Берну”.

Историјско неповерење према вакцинама
Док су се кампање временом промениле и данас се махом воде на интернету, структуре становништва су опстале. Још на референдуму о закону о епидемијама 2013. противљење је дошло из руралних делова земље.

Билман такође помиње гласање о вакцинацији против туберкулозе у 19. веку, на којем су пре свих критички настројени били мали кантони у унутрашњости Швајцарске. “То изгледа као историјско неповерње према вакцинама”, истиче Билман.

Професор из Берна овој дебати види потврду снаге директне демократије. “Ја не желим да говорим о подели друштва, иако медији обожавају такву слику. Спремност на дијалог је у Швајцарској и даље на веома високом нивоу. У директној демократији се научило да се може имати другачије мишљење, али да постоји и размена”, каже Билман.

Када се народу обећа референдум, ситуација у Швајцарској се често веома брзо примири. Марк Билман указује на увођење обавезног коришћења сигурносних појасева 70-их.

Једно удружење се тада жалило на ограничење слобода, одржан је референдум и уведена обавеза везивања појаса у аутомобилима, а о овом удружењу се више ништа није чуло.

Ако влада изгуби, могла би да закон остави на снази до пролећа – постоје прелазни периоди – али политичка динамика би то могла да отежа. Остаје отворено које решење ће наћи Бундесрат.

Не би био први пут да Берн пронађе креативно решење за моћну реч народа. До тада важи објава владе да нема плана Б.

Back to top button