Beograd

У Београду сахране и недељом, испраћаји у капелама ограничени на 15 минута

СрбијаРеално/БЕОГРАД/25.11 – На сахране у Београду чека се и дуже од десет дана, испраћаји у капелама скраћени су на 15 минута, а сахрањује се и недељом и празницима.

“У ово време прошле године је било 520, сад је 900 и нешто”, прецизира Влада Радовић, директор Републичког удружења погребника.

Марина Рачић из ЈКП Погребне услуге Београд које одржава 10 градских гробаља каже да је у октобру ове године било 1.973 сахране, а у октобру прошле године је било око 1.100 сахрана, преноси РТС.

И подаци градског Завода за статистику бележе пораст сахрана. Али, прошле године су сахрањене 1.752 особе, пет мање него у октобру претпрошле.

Књиге погребника не деле преминуле на ковид или друге узроке смрти, али према информацијама из породица има свега, каже Влада Радовић, директор Републичког удружења.

“До сада не знам, могуће је да има неко ко је преминуо чисто од ковида, али има доста придружених болести”, додаје Радовић.

Рачићева напомиње да су сахране недељом биле у вези са повећањем броја оболелих.

“Тако да смо у току ове две године у неколико наврата сахрањивали недељом. Поново су сахране недељом поново уведене од априла ове године”, додаје Рачићева.

Погребници све теже завршавају сахране. Краћи је дан, ексхумација у породичним гробницама је најтежа, али сахрана мора бити достојанствена. Иако је термин испраћаја скраћен на 15 минута, заказује се и пре подне. И поскупели су основни трошкови сахране.

“Добављачи су сами дигли цене. Поскупело је гориво, дрво, лимови, лимени и дрвени улошци су поскупели за 20 до 30 одсто. Нека просечна погребан опрема је била 36.000, сад је то 45, па надаље”, указао је Радовић.

Back to top button