Svet

Ukrajina pozvala na sastanak SB UN povodom eksplozije na HE Kahovka

SrbijaRealno/Kijev/06.06.23. – Ukrajina je danas pozvala na hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojem bi se razgovaralo o, kako je navela, ”ruskom terorističkom napadu” na branu Kahovka na jugu Ukrajine.

U saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova dodaje se da ta zemlja želi da Odbor posmatrača nuklearnog naoružanja UN, takođe razgovara o eksploziji, i zatražila uvođenje novih međunarodnih sankcija Rusiji, a posebno ruskoj raketnoj industriji i nuklearnom sektoru. Ukrajinski i ruski zvaničnici okrivili su jedni druge za probijanje brane na Dnjepru, koja je pod kontrolom Rusije, što je dovelo do evakuacije ljudi koji žive nizvodno, prenosi Rojters.

”Smatramo da je rusko detoniranje brane teroristički akt protiv kritične ukrajinske infrastrukture, koji ima za cilj da izazove što više civilnih žrtava i što je moguće više razaranja”, navodi se u saopštenju ministarstva. Ministarstvo je pozvalo međunarodnu zajednicu da osudi Rusiju zbog eksplozije i ocenilo da Moskva treba da plati kompenzaciju za posledice. ”Takođe apelujemo na zemlje članice G7 i EU da hitno razmotre uvođenje novih dalekosežnih sankcija Ruskoj Federaciji, posebno u vezi sa ruskom raketnom industrijom i nuklearnim sektorom”, navodi se u saopštenju.

Back to top button