Svet

UN: Indija će do kraja ove sedmice prestići Kinu po broju stanovnika

SrbijaRealno/Njujork/25.04.23. – Indija će do kraja ove sedmice prestići Kinu i postati najmnogoljudnija zemlja na svetu, saopštile su Ujedinjene nacije.

Očekuje se da će broj stanovnika u Indiji do kraja aprila dostići 1.425.775.850, pokazuju najnoviji podaci Odeljenja UN za ekonomska i socijalna pitanja (DESA), objavio je Bi-Bi-Si (BBC). Odeljenje UN je navelo da je konkretan datum, kada se očekuje da će Indija nadmašiti Kinu po broju stanovnika, približan i podložan reviziji. Populacioni fond UN prošle sedmice je objavio predviđanje da će Indija prestići Kinu po broju stanovnika do sredine ove godine. Azijske nacije čine više od trećine globalne populacije više od 70 godina.

Populacioni fond UN saopštio je prošle sedmice da će Indija imati 2,9 miliona ljudi više od Kine do sredine ove godine. Stopa nataliteta u Kini je nedavno opala, a njeno stanovništvo se smanjilo prošle godine, prvi put od 1961. godine. Broj stanovnika Kine mogao bi da padne ispod milijardu do kraja veka, saopštila je DESA. „Nasuprot tome, očekuje se da će stanovništvo Indije nastaviti da raste nekoliko decenija“, navodi se u saopštenju.

Međutim, stope fertiliteta opadaju i u Indiji – sa 5,7 porođaja po ženi 1950. godine na 2,2 rođenja po ženi danas. U novembru prošle godine svetska populacija premašila je osam milijardi. Stručnjaci navode da rast broja stanovnika nije tako brz kao što je bio i da sada ima najsporiji tempo od 1950. godine.

Back to top button