Srbija

Упозорење Железнице: Контактна мрежа пруге Јајинци-М. Крсна под напоном од 25.000В

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.12 – “Инфраструктура железнице Србије” упозорила је да ће данас, вечерњим сатима, под напон бити стављена модернизована стабилна постројења електричне вуче, односно контактна мрежа на деоници Врчин -Јајинци, у оквиру реконструкције пруге Јајинци – Мала Крсна.

“Напон струје у контактној мрежи износи 25.000 волти и изузетно је опасан по људски живот. Због изузетно високог напона, несрећа може да се догоди и ако се особа само приближи контактној мрежи на неколико метара и на тај начин уђе у струјно коло, а не само уколико додирне контактну мрежу изнад пруге”, истиче се саопштењу.

Како се прецизира, под напон ће бити стављена контактна мрежа изнад пруге Врчин – Јајинци, као и у железничкој станици Врчин, па све до пар стотина метара удаљеног путног прелаза у Врчину.

То значи да ће од вечерас на високи напон бити прикључена читава контактна мрежа дуж целе пруге Јајинци – Мала Крсна, чија је модернизација у завршној фази.

Било какво неовлашћено кретање у зони градилишта строго је забрањено, а након стављања под високи напон контактне мреже изнад пруге Јајинци – Мала Крсна, непоштовање прописа може директно да угрози људске животе.

У оквиру модернизације пруге Јајинци – Мала Крсна од средине јула ове године почело је постепено укључивање напона у контактној мрежи на појединим деоницама, да би од вечерас комплетна деоница пруге била под високим напоном.

Модернизација пруге Јајинци – Мала Крсна улази у завршну фазу и поред обнове 68,8 километара колосека, обухвата и реконструкцију комплетних електротехничких постројења и контактне мреже дуж ове деонице.

“Због тога упозоравамо да нико не сме да се креће у зони градилишта пруге Јајинци – Мала Крсна, јер на тај начин директно угрожава свој живот”, наглашава се у саопштењу “Инфраструктуре железнице Србије”.

Back to top button