Srbija

Велико интересовање за помоћ при куповини кућа

СрбијаРеално/Београд/22.02.22. – Министар финансија Синиша Мали одговарао је данас на Инстаграм профилу на питања грађана у вези са државном помоћи до 20.000 евра за куповину стана или куће и истакао да је интересовање за ту врсту помоћи велико. Мали је објавио да је на његовом Инстаграм налогу стигло више од 200 питања на која је одговарао данас и на која ће одговарати и у току сутрашњег дана.

“Стигло је више од 200 питања тако да ћемо одговоре постављати током данашњег и сутрашњег дана, због ограничења броја сторија. Драго ми је што постоји овако велико интересовање за ову меру. То значи да смо урадили праву ствар”, навео је министар. Грађане је интересовало да ли ће моћи да купе стан уз помоћ државе ако већ имају децу, а министар је одговорио да ће имати право ако добију још једно дете.

Такође их је занимало да ли ће услов бити године старости мајке, Мали је одговорио да године нису ограничење за ову меру.

Најчешће постављено питање односило се на то да ли та мера важи само за прво дете, а Мали је написао да не важи само за прво дете, већ да субвенцију могу остварити мајке за дете рођено од 1. јануара 2022. године и касније.

Међу питањима било је и то да ли на добијање субвеније за куповину стана утичу примања будућих родитеља, а министар је написао да утичу и да је потребно да су укупни приходи подносиоца захтева и супружника, односно ванбрачног партнера, на месечном нивоу нижи од две просечне нето месечне зараде запослених у Србији.

Министар је одговорио и на питање да да ли ће моћи да се купи стан у старој градњи, и навео да ће моћи, јер не постоји та врста ограничења.

На питање да ли мајка мора бити у радном односу како би имала право на ту помоћ државе, министар је одговорио да не мора.

Back to top button