Izdvojene vestiPolitika

Вучић: Договором са Путином, штедимо 8 милиона евра дневно

СрбијаРеално/БЕОГРАД/17.12 – Србија има обезбеђених шест милиона кубних метара гаса из увоза на дневном нивоу, који плаћа 270 евра по 1. 000 кубних метара гаса, док су те количине гаса у Европи 1. 700 евра, указао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

“Захваљујући договору са председником Русије Владимиром Путином, Србија дневно уштеди око осам милиона евра код увоза гаса”, нагласио је Вучић говорећи за ТВ Пинк.

Он је рекао да је гас данас прескуп, а да је код нас ситуација таква да нам индустрија троши половину гаса, а да ће потребе бити и веће.

“Имамо обезбеђен увоз шест милиона кубних метара гаса на дневном нивоу, а потребно нам је девет или 10. Плаћамо 270 евра на 1.000 кубних метара. На берзи је данашња цена, захваљујући глупим изјавама европских политичара, 1.700 евра, а ићи ће и на 1.800 евра”, појаснио је Вучић.

То значи да је цена коју Србија плаћа Русији шест пута нижа од европске цене.

“Замислите да нисам са Путином то договорио и да 1. јануара имамо ову цену… За 10 милиона кубних метара, плаћали бисмо 17 милиона евра. За шест милиона кубних метара гаса, плаћали бисмо 10 милиона. Овако плаћамо 1,5 милиона за шест милиона кубних метара. Уштедели смо Србији осам милиона евра дневно”, рекао је Вучић.

Додао је да се очекује договор за додатних четири милиона кубних метара гаса који су нам потребни, те навео да цена не може да буде као ова од 270 евра, али да ће се борити за што повољнију цену, и ако буде потребно, каже, поново ће звати председника Русије.

“Само на дневном нивоу штедимо осам милиона… Срам их било какве измишљене прице причају народу, ја живим за ове бројке”, рекао је Вучић.

Председник је указао да би Србија била у озбиљном проблем да није изграђен гасовод кроз нашу земљу.

“Замислите шта би било да нисмо изградили гасовод… Нема гаса, струје, вратите се у средњи век…”, приметио је Вучић.

Додао је да производња струје код нас по мегават сату кошта између 40 и 50 евра.

Такође, навео је да је цена струје на берзи у Великој Британији данас 472 евра, а код нас и махом у Европи на 320.

“Страшне су потребе, свима недостаје електрична енергија… “, констатовао је Вучић и додао да ће тек бити проблема са енергентима у свету.

Осврћући се још једном на проблеме који су били претходних дана Вучић је казао да ће за светог Николу, своју славу, посетити копове и термолектрану Костолац и бити са рударима.

Вучић је поновио да је веома компликована и тешка ситуација, као у филму “Савршена олуја”, која се сада дешава у енергетском сектору у свету, као и у нашој земљи.

Поручио је грађанима да рестрикција струје неће бити, али да зато за њега и за све друге из тог система више нема ни слава, ни Нове године, Божића и других празника, да би грађани могли да имају довољно енергената и топле станове.

На неке људе сам љут, јер нису обезбедили да угаљ не буде толико влажан и мокар, рекао је Вучић и додао да пре свега мисли, како је рекао, на “генералног директора (ЕПС-а), али и на све друге у систему”.

“Видећете какакв ће пакао да буде у Европи”, рекао је Вучић додајући да ће видети то они који су му се лакомислено смејали.

Back to top button