Srbija

Вулин: Захвални смо Конгу што чврсто подржава Србију у њеној борби за поштовање међународног права

СрбијаРеално/БЕОГРАД/30.11 – Министар унутрашњих послова Александар Вулин захвалио је данас у Београду, у разговору са потпредседником Владе и министром унутрашњих послова, безбедности, децентрализације и обичајних питања Демократске Републике Конго Данијелом Аселом Окитом Ванкоием, тој земљи на њеној принципијелној позицији поштовања територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.

„Наше земље већ пуних 60 година сарађују, наше земље већ 60 година деле заједничку борбу за принципе међусобног поштовања у међународном праву. Зато сам посебно захвалан Влади Конга због принципијелне позиције када је у питању поштовање територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије и доследном сврставању уз све ставове наше земље када је у питању борба са покушајима политичке злоупотребе од стране лажне државе Косово“, рекао је улин након састанка са министром Ванкоием.

Министар је истакао да Конго на свим међународним форумима гласа за Републику Србију и посебно се захвалио на подршци на заседању Интерпола, што је, како је нагласио, и њиховим гласом спречено да „лажна држава Косово“ постане члан ове важне полицијске организације.

„Зато глас Конга, који је глас подршке политици Републике Србије када је у питању лажна држава Косово, нама много значи. Захвални смо што ће Конго наставити чврсто да подржава Србију у њеној борби за поштовање међународног права“, казао је Вулин и изразио задовољство што је Конго изабрао баш Србију за партнера.

Говорећи о полицијској сарадњи између Србије и Конга, министар Вулин је рекао да је на састанку било речи о конкретној сарадњи два министарства, која ће допринети већој безбедности грађана обе државе и која ће припаднике две полиције учинити опремљенијим и обученијим.

Потпредседник Владе и министар Ванкои подсетио је да су октобра 2019. године председник Републике Србије Александар Вучић и председник Демократске Републике Конго Феликс Антоан Чисекеди Чиломба изразили вољу да се односи између две државе интензивирају.

Министар Ванкои истакао је да је у склопу продубљивања сарадње уследила посета министра за регионалну сарадњу и интеграције Конга Дидијеа Маземба Муканзу, који је био представник те државе на Самиту несврстаних, који је октобра ове године одржан у Београду.

Додао је да се у склопу учешћа на Самиту несврстаних министар Маземба Муканзу састао и са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем и да су два министра разменила гледишта о аспектима политичке и економске сарадње.

„Управо у том контексту ви сте, министре Вулин, били љубазни и позвали ме у посету како бисмо развили сарадњу у области унутрашњих послова. Јако је важно да јачамо сарадњу између наше две државе и разматрамо споразуме који између нас већ постоје“, рекао је министар Ванкои.

Подсетио је на постојећу заједничку декларацију у области унутрашњих послова између Конга и Србије из 2011. године и нагласио да је сарадњу између два министарства унутрашњих послова потребно ојачати, а да је корак у том правцу и данашња посета Србији.

Back to top button