Region

Здравко Kривокапић разговарао са генералном секретарком Савета Европе Маријом Пејчиновић Бурић

СрбијаРеално/ЦРНА ГОРА/18.11. – Председник Владе Црне Горе проф. др Здравко Kривокапић састао се данас у Стразбуру са генералном секретарком Савета Европе Маријом Пејчиновић Бурић. На састанку је оциењено да Црна Гора и Савет Европе деле исте приоритете у области људских права, демократије и владавине права, те да на плану очувања ових вредности остају поуздани партнери.

„Сви напори ка овим циљевима, а уз свесрдну подршку Савета Европе доприносе јачању демократских процеса и институција те спровођењу обавеза од стране Црне Горе – како оних које произилазе из чланства у Савету Европе, тако и у погледу напретка на путу ка чланству у Европској унији, што је наш стратешки циљ“, рекао је премијер Црна Горе.

Генерална секретарка Савета Европе Марија Пејчиновић Бурић је исказала задовољство због сусрета са делегацијом Црне Горе коју предводи председник Владе Црне Горе проф. др Здравко Kривокапић и изразила очекивање да ће Влада Црне Горе наставити конструктивну сарадњу са бројним експертским телима Савета Европе у циљу пружања доприноса остваривању основних цљева. Генерална секретарка је изразила задовољство због намере Владе Црне Горе да приступи потписивању Протокола 16 уз Европску конвенцију о људских правима, чиме ће се ојачати дијалог између националних судова и Европског суда за људска права.

Саговорници су се сложили да ће протокол допринети јачању ауторитета националних судова, учвршћивању поверења грађана у исте, побољшању квалитета њихових одлука, а самим тим и јачању владавине права. Такође је акцентован и значај постигнутих резултата у борби против организованог криминала, уз сагласност да се само одлучним деловањем безбедносних структура и снажењем независности правосуђа случајеви корупције и организованог криминала могу до краја бити процесуирани.

Kривокапић је указао да је слобода медија, слобода изражавања и заштита новинара стуб демократског друштва, те упознао генералну секретарку са планираним измјенама кривичног законодавства. Генерална секретарка Пејчиновић Бурић је додала да механизми помоћи Савета Европе стоје на располагању Црној Гори, да охрабрује покретање конструктивног дијалога у парламенту, те истакла важност синхронизованог деловања све три гране власти.

У том контексту, саговорници су изразили очекивање да ће Црна Гора, на трагу чврсте политичке воље да сви случајеви напада на новинаре ускоро добију епилог, исказати доследност европској пракси и нормама у овој области.

Пре почетка сусрета са генералном секретарком Савета Европе проф. др Здравко Kривокапић уписао се у Златну књигу (Ливре д’Ор) Савета Европе. Он је, између осталог, написао: „У претходне 72 године, Европа не би била оно што је данас без предворја њеног уједињења – Савета Европе. Зато ми чини част и задовољство јер сам у својству премијера Црне Горе, у посети организацији која је неизмерно допринела афирмацији највећих европских идеала“.

Back to top button