Svet

На Kриму се изјаснио народ, на Kосову парламент

СрбијаРеално/Москва/22.02.22. – Ситуација у Украјини ће се сматрати решеном након признавања резултата референдума о Kриму, после којег је тај регион припојен Русији, рекао је председник Русије Владимир Путин, упоредивши ситуацију са Kосовом и Метохијом.

“Прва ствар коју сви треба да ураде јесте да признају вољу народа који живи у Севастопољу и на Kриму. О томе сам много пута говорио и поново ћу нагласити: По чему је ово горе од онога што се десило на Kосову? Ни по чему, само је тамо одлуку донео парламент, а овде на националном референдуму”, објаснио је Путин, а пренео Спутњик.

Он је запитао “шта би требало да се деси са обе стране или са стране Kијева да се, по нашем мишљењу, ситуација у дугорочној историјској перспективи сматра решеном, како бисмо живели у миру”.

“Открићу вам ову страшну тајну – уосталом, ту нема ничег тајног. Прво што сви треба да ураде је да признају вољу људи који живе у Севастопољу и на Kриму”, нагласио је руски председник.

Према његовим речима, Русија је разговарала “о овим питањима током вишесатних преговора и састанака са њеним европским партнерима”.

“Да, и са Американцима смо такође више пута разговарали о томе. Демократије морају да признају одлуку становника Kрима и Севастопоља да се поново уједине са Русијом”, додао је он.

Он је рекао да се одлука народа са Kрима мора поштовати.

“Нико није могао ни пушком ни бајонетима да тера људе на биралишта. Они су дошли добровољно и донели своју одлуку да се поново уједине са Русијом. И та одлука се мора поштовати. То је највиши облик демократије – референдум”, истакао је Путин.

Back to top button