Svet

Блинкен и Трус су разговарали о помоћи Украјини и протоколу о Северној Ирској

СрбијаРеално/Вашингтон/13.06.22. – Амерички државни секретар Ентони Блинкен и британска министарка спољних послова Лиз Трус одржали су телефонски разговор и разговарали о наставку помоћи Украјини, као ио предлогу закона у Великој Британији о ревизији одредби такозваног протокола о Северној Ирској, саопштио је амерички Форин офис. извештаји.

„Секретар Ентони Блинкен разговарао је данас са британском министром иностраних послова Лиз Трус да настави да координира виталну помоћ Украјини и подршку трансатлантском јединству.. Разговарали су о протоколу Северне Ирске и државни секретар је позвао министра спољних послова Труса да настави преговоре у доброј вери са ЕУ у наредном периоду на решење које би сачувало постизање споразума из Белфаста“, рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс у саопштењу.

Британска влада је представила предлог закона којим се једнострано ревидирају одредбе такозваног протокола о Северној Ирској као део споразума о Брегзиту, преноси Скај њуз.

Према Протоколу о Северној Ирској, регион је подлегао низу правила ЕУ, а успостављена је царинска граница између Северне Ирске и остатка Британије како би се спречила мала врата за робу која улази на јединствено тржиште ЕУ. Уз помоћ припремљеног закона, Лондон планира да створи „зелени канал” за кретање робе из Британије у Северну Ирску, као и да промени пореска правила и лиши Европски суд улоге јединог арбитра у споровима.

Back to top button