Beograd

Црвени крст : Акција “Један пакетић – много љубави”

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.12 – Традиционална акција Црвеног крста “Један пакетић – много љубави”, окупила је ученике основних и средњих школа који ће новогодишњим пакетићима улепшати празнике социјално угроженој деци.

Испит хуманости положили су ученици Земунске гимназије, који су у акцији Црвеног крста “Један пакетић-пуно љубави”‘ направили новогодишње поклоне за социјално угрожену децу.

“У хуманитарној акцији Један пакетић – пуно љубави, Земунска гимназија је ове године успела да прикупи чак 207 пакетића што је огроман број, и огроман одзив од стране професора, бивших ђака, садашњих ђака. Сем грицкалица скупљали смо играчке, књиге, школски прибор”, истакао је Владан Брборић, председник Ученичког парламента Земунске гимназије.

Многи ђаци су, каже доносили неке играчке и књиге за које су рекли да су емотивно везани још од детињства и одрекли се целог свог детињства само да би помогли некоме, што је, нагласио је заправо најбитнија порука.

“Нама ова хуманитарна акција много значи, и значи нам да подигнемо свест људи када говоримо о хуманости. Данас је заиста реткост видети хуманог човека, поготово када се ради о оваквим акцијама.Такође нам значи да некоме улепшамо дан нашим малим гестом – јер наше мало некоме значи заиста много”, поручила је Александра Манојловић из ученичког парламента Земунске гимназије.

Реч је о хуманитарној акцији на нивоу града и локалних самоуправа које помоћу средњих и основних школа – прикупљају слаткише, играчке, одећу – за децу којој је потребна помоћ.

“Преко 140 средина је обухваћено у читавој Републици, рачунајући наравно увек на наше колеге и наше људе на Косову и Метохији, они су једнако укључени у ову акцију. Колико год они могу то да учине на територији КиМ, толико и ми настојимо да помогнемо колико можемо да и до њих стигне ова солидарност коју деца изражавају према деци”, навео је Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије .

Пакетићи ће стићи до свих малишана, и улепшати им празнике. Приликом поделе пакетића волонтери и запослени у Црвеном крсту носиће костиме Деда Мраза и добре виле – како би додатно измамили дечје осмехе.

“Прошле године смо имали преко 20.000 овако формираних пакетића које смо дистрибуирали деци. То је нека претпоставка и ове године. Не само деци у социјалним институцијама, већ и у хранитељским породицама. То су здравствене институције где су такође деца збринута, то су различите институције које брину о деци са улице, деци која су без крова над главом, дакле свратишта”, објаснио је Миладиновић.

Сарадница у Црвеном крсту Нови Београд , Сандра Владисављевић каже да од малих ногу желимо да пробудимо, пре свега, свест ученицима у школама на који начин могу да помогну својим другарима који, нажалост, овакав вид помоћи неће моћи да добију за Нову годину.

Наше мало може бити много за оне који немају нимало – речи су Душка Радовића које нас подсећају да никада не изгубимо осећај да помогнемо другима.

“Сваки пакетић је посебно прављен, и за посебну је старосну категорију. За млађе девојчице, старије девојчице – млађе, старије дечаке”, навео је Брборић .

Подела пакетића ће трајати све до 27. јануара, када ће на свечани дан свих школараца бити уручени последњи поклони.

Back to top button