Izdvojene vestiPolitika

Дачић: Иницијатива “Отворени Балкан” пун погодак

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.11 – Председник Народне скупштине Ивица Дачић отворио је данас Конференцију „Отворени Балкан – Пут ка стабилизацији, сарадњи и просперитету региона и оценио да је за кратко време та иницијатива показала да је пун погодак, да је најбољи и прави одговор на аутентичне потребе наших грађана и наших држава. Обраћање председника преносимо у целости:

“Од покретања иницијативе ”Отворени Балкан” прошле су тек две године, када су у Новом Саду председник Вучић и премијери Рама и Заев потписали иницијалну декларацију и представили намере наше три државе за јаче повезивање у нашем региону. За кратко време, до данас, ова иницијатива је показала да је пун погодак, да је најбољи и прави одговор на аутентичне потребе наших грађана и наших држава”, поручио је председник Народне скупштине Ивица Дачић.

Фото: СрбијаРеално

Према његовим речима, од новосадске декларације до данас пређен је велики пут, у првим данима било је много више оних који су оспоравали ову регионалну иницијативу, него нас који смо стали иза ње. Говорило се и у региону, али и у Европи са много песимизма и мрзовоље, причало се да је ”Отворени Балкан” утешна награда за чланство у Европској унији, да је то прављење неке нове Југославије, да су постојећи регионални пројекти довољни и да нам није потребан још један, подсетио је Дачић.

“Драго ми је да су сви погрешили. Нема ни Југославије, нема ни утешне награде, ту је само огроман посао који смо до сада обавили и ту је пројекат који ће да промени изглед Балкана. Ово је први пут за 30 година да једна иницијатива за боље повезивање наших економија и наших људи има шансу да успе. Ниједна пре ”Отвореног Балкана” то није била у стању, зато што није била израз наше аутентичне воље и решење за наше стварне проблеме. ”Отворени Балкан” је од почетка до краја наш изум, он је средство да се наша друштва и наше економије повежу кроз отворене границе и за људе, робу и за капитал и услуге. Предуго су међу нама стајале разне баријере, које су само ометале наш развој и због чега смо сви заједно трошили огроман новац и време, а наше привреде без разлога трпеле велику штету”, подвукао је председник Скупштине.

Како је рекао драго му је и што су данас овде високи представници Европске уније и Сједињених Држава и оценио да је то велики подстрек за даљи рад на остварењу пројекта ”Отворени Балкан”, али је то и потврда да је он од самог почетка добро осмишљен и да у њега вреди уложити, макар поверење.

“Недавни сусрет председника Вучића и премијера Заева и Раме у Скопљу, означио је и почетак конкретних активности да би ”Отворени Балкан” заживео у пракси. Циљ је да почетком 2023. године буду на снази све оне мере за укидање економских баријера између наше три државе и отворена врата за примену четири слободе отвореног европског тржишта. Већ сада су у току велике припреме у оквиру наших институција на прилагођавању прописа и уједначавању пракси и ја сам сигуран да ћемо за нешто више од годину дана имати на терену управо онакву слику какву смо и креирали све ово време кроз пројекат ”Отворени Балкан””, апострофирао је Дачић.

Фото: СрбијаРеално

Таква слика на Балкану до сада није постојала, указао је Дачић и додао да ће уместо дезинтеграција, по којој смо нажалост познати широм света, Балкан бити простор велике и суштинске интеграције на пољу трговине, инвестиција, протока радне снаге без икаквих баријера. “Ово је историјска прилика и сигуран сам да ћемо је искористити у пуној мери”, уверен је Дачић. Свима онима, који још оклевају да се придруже, желим да кажем да су им врата широм отворена и да не постоји ниједан разлог да не уђу у
”Отворени Балкан”. Ако и даље мисле да ће својим приступањем трпети неку штету или ризик, онда ће морати да објасне својим грађанима зашто је њихово тржиште затворено, зашто је њихова роба скупља и данима чека на граници и зашто тешко могу да нађу посао у свом најближем окружењу, навео је Дачић.

Што се тиче Србије, Албаније и Северне Македоније, ми немамо такве дилеме, још од самог почетка и убрзано радимо на томе да ”Отворени Балкан” већ сутра покаже своју праву вредност.

“Хвала вам још једном што својим учешћем на овој конференцији подржавате рад на овом најважнијем пројекту за будућност нашег региона и уверен сам да ћемо и на овај начин дати подстрек да буде реализован што пре и у пуној мери”, закључио је председник Скупштине Србије.

Скупу се обратила и председница Владе Србије Ана Брнабић која је нагласила да су за Србију су, поред основног спољнополитичког приоритета европских интеграције, једнако важни регионална безбедност, стабилност и просперитетни регион, што доноси иницијатива Отворени Балкан.

“Ми смо релативно мали регион и нестабилност било где у њему ће без сумње лоше утицати на било кога од нас. Србија је мого тога урадила у последњих седам година. Има неке од најбољих економских резултата у Европи, отворили смо упркос корона кризи 60.000 нових радних места, имамо јасан план за будућност и рекордни ниво капиталних инвестиција и као на длану видимо нашу будућност која је први пут у последњих неколико деценија светла”, истакла је премијерка Србије.

Нагласила је да, уколико не успемо да оваквим иницијативама пренесемо део тог просперитета на наше суседе у региону, ризикујемо сав тај наш успех.

“То није само нека лепа политичка идеја, већ је то најпаметнија могућа политика и за Србију као и за наше партнере из Отвореног Балкана. Надам се да ће то увидети и сви остали из региона и да ће се прикључити”, рекла је Брнабићева.

Додала је да је веома важно да се остваре циљеви иницијативе о слободном протоку људи, роба и радне снаге у региону.

Фото: СрбијаРеално

“Инвеститори траже добру средину за улагање, што је велика компаративна предност, посебно ако видите да у Албанији и Северној Македонији прилично велика стопа незапослености, јер ће инвеститори видети користи од великог тржишта са радном снагом”, навела је премијерка.

Оценила је да ће у две-три године остваривање ових циљева, свакој земљи из Отвореног Балкана то повећати БДП за један проценат, а за пет до седам година, ако се прикључи још нека земља, и до седам одсто.

Брнабићева је нагласила да ће то отворити потпуно другачије перспективе младима из региона, јер ће моћи да раде у региону.

Back to top button