Izdvojene vestiSrbija

Dr Orlić sa predstavnicima srpske zajednice u Republici Sloveniji

SrbijaRealno/BEOGRAD/20.01.23. – Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić boravio je u zvaničnoj bilateralnoj poseti Republici Sloveniji, u okviru koje se sastao sa predsednikom Saveza Srba Slovenije Vladimirom Кokanovićem, predsednikom Saveza srpskih društava Slovenije Zlatomirom Bodirožom i predstavnikom srpske zajednice u Savetu Vlade Slovenije za pitanja pripadnika naroda bivše SFRJ Кrstanom Šućurom.

Dr Orlić je istakao da je tokom svoje posete i razgovora sa predsednicom Državnog zbora Urškom Кlakočar Zupančič i predsednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar, ukazao da od nadležnih očekuje da sa pažnjom razmotre mogućnosti za rešavanje položaja Srba, budući da nemaju status nacionalne manjine, već status etničke zajednice. Poručio je i da srpska zajednica u Republici Sloveniji može da računa na podršku Republike Srbije.

Predstavnici srpske zajednice detaljno su upoznali dr Orlića sa trenutnim položajem Srba u Republici Sloveniji, aktivnostima koje sprovode u cilju očuvanja srpskog nacionalnog identiteta i naporima koje ulažu kako bi se njihovo statusno pitanje u ovoj zemlji konačno rešilo.
Na agendi razgovora našle su se teme koje su od interesa za politički i svakodnevni život srpske zajednice u Republici Sloveniji, čiji su predstavnici potvrdili da nedvosmisleno, kao nikada ranije, u rešavanju svog statusa i položaja imaju i pomoć i podršku Republike Srbije.

Back to top button